Op vakantie met de fiets in eigen land: 7 voordelen

Toegegeven: het is heerlijk om lekker languit te zonnen op een parelwit strand, om te verdwalen in een vreemde stad en om je helemaal te laten onderdompelen in een cultuur die je van haar noch pluimen kent. Maar als de coronapandemie ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat het in eigen land ook superplezant is. Met een beetje geluk kan je ook hier zonnen, verdwalen lukt overal en qua vreemde culturen, tja… Het volstaat om eens naar Aalst Carnaval te gaan om je in een compleet andere wereld te wanen.  

Soit: je kan je dus ook in België prima amuseren. Zeker als je met de fiets op ontdekking gaat. Toch nog niet helemaal overtuigd? We hebben een paar voordelen van een fietsvakantie in eigen land voor jou op een rijtje gezet. 

Connecterra - Nationaal Park Hoge Kempen

Connecterra - Nationaal Park Hoge Kempen

1. Je leert verrassende pareltjes kennen.

De Ardennen, Haspengouw, de Kust… De ‘usual suspects’ komen elk jaar weer terug en iedere fiets-, wandel- of natuurliefhebber heeft zo wel zijn favoriete plekjes in ons land. Maar kijk vooral ook eens verder dan je neus lang is. Want België heeft ontelbaar veel pareltjes die misschien minder bekend in de oren klinken, maar sowieso ook meer dan één bezoekje waard zijn. Ze allemaal opsommen is onbegonnen werk. Maar dit zijn alvast een paar tips voor verrassende dagtrips:

Pays des Collines – de ‘achterkant van de Vlaamse Ardennen’ 

De Vlaamse Ardennen zijn het wielermekka van ons land. Maar als fietser ken je de streek misschien al op je duimpje ondertussen? Of misschien heb je wel een keer zin in wat anders? Steek dan gewoon even de taalgrens over naar het Waalse heuvelland, het Pays des Collines. Het glooiende landschap is er zo mogelijk nog mooier, de hellingen zijn wat minder steil en de wegen zijn stukken rustiger. Gemeenten als Flobecq, Ellezelles of Saint-Sauveur vormen een prima uitvalsbasis. Je hebt in de streek ook fietsknooppunten waardoor je makkelijk langs de mooiste plekjes passeert. 

Limburgse bossen – waan jezelf in de Ardennen 

Wanneer je vanaf ‘Terhills’ uitkijkt over het Nationaal Park Hoge Kempen, waan je jezelf even helemaal in de Ardennen of zelfs Scandinavië. De meren en heuvels rond de oude steenkoolmijn van Eisden vormen één van de mooiste panorama’s in Vlaanderen. Maar naast het nationaal park heeft Limburg nog een pak uitgestrekte bossen in de aanbieding. Ook in Bosland, net onder Lommel, kan je naar hartenlust everzwijnen spotten en urenlang wandelen zonder een levende ziel tegen te komen. Of verken de mooie, groene grensstreek tussen Noord-Limburg en Nederland. Je verveelt je geen moment en de Limburgse gezelligheid krijg je er gratis bovenop! 

Abdijruïne van Villers-la-Ville – dompel jezelf onder in geschiedenis 

Aan abdijen en bijhorende biertjes geen gebrek in ons land. Maar de 900 jaar oude abdij van Villers-la-Ville in Waals-Brabant is echt iets speciaal. Het is een ruïne, maar wel eentje die heel goed bewaard is gebleven. De plek heeft iets mysterieus en boezemt op die manier nog meer ontzag in dan een abdij die perfect intact is gebleven. Het is prachtig om te zien hoe de natuur hier terrein terugwint op iets wat de mens ooit bouwde. Ook hier lopen trouwens fietsknooppunten langs. De ideale stopplaats op je route dus! 

Trek eens naar de kleinere provinciesteden 

Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven,… Ken jij de grotere Vlaamse steden al vanbinnen en vanbuiten? Geen nood: ook onze kleinere steden hebben een paar culturele troefkaarten op de hand. Spring bijvoorbeeld eens binnen in het Gallo-Romeins museum in Tongeren, de Ursulinen-wintertuin in Mechelen, de Citadel van Diest, de prachtige Japanse tuin in Hasselt… Ook Lier heeft een gezellig stadscentrum en een topligging langs de Nete. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos én metde fiets geraak je overal. 

TIP: de websites van onze provinciale toeristische diensten zijn echte goudmijnen als het op inspiratie aankomt. Vanop Visit Wallonia of Vlaanderen Vakantieland klik je makkelijk door naar prachtige uitjes in de buurt. 

2. Je bespaart heel wat tijd.

Op vakantie naar een ver land, dat betekent automatisch ook lang onderweg zijn. Moet je een vlucht nemen? Dan ben je al snel een paar uurtjes zoet met de transfers van en naar de luchthaven, het inchecken, de paspoortcontroles… Om nog maar van mogelijke vertragingen te zwijgen. En neem je de auto naar het zuiden, dan ben je ook alweer twee dagen van je vakantie kwijt voor de heen- en de terugrit. Het is allemaal tijd die niet kan spenderen aan wat echt telt: relaxen, genieten en even helemaal ontstressen.  

Wie zijn vakantie in eigen land doorbrengt, haalt er dus echt wel het maximale uit. Je hoeft helemaal niet ver te rijden en zelfs de trein nemen is een leuke optie. Je kan ook altijd makkelijk je eigen fiets meenemen naar je bestemming. Maak je het graag nog een tikkeltje avontuurlijker? Ga dan ook echt met de fiets op reis en organiseer een bikepacking-avontuurtje in eigen land. Stippel een meerdaagse route uit via fietsknooppunten en leuke BnB’s en geniet van de rit.  

3. No stress, no worries ...

“De wekker gaat morgenvroeg om 4u af. Dan snel de koffers in de auto steken, de kinderen aankleden en vertrekken naar Zaventem. We moeten er 2 uur op voorhand zijn. Hebben we alles mee? Bankkaarten, reservatie voor de parking, paspoort… Waar zitten die vliegtickets nu weer? Oei, onze vlucht heeft blijkbaar al een uur vertraging...” 

Zijn dit soort situaties herkenbaar? Irritant toch, dat je moet stressen om op vakantie te vertrekken? Ironisch genoeg is stress net iets waarvan je ver weg wil blijven op verlof. Ga je met de fiets in eigen land op reis, dan begint de vakantievibe al vanaf het moment dat je je voordeur achter je dichttrekt. En niet te vergeten: je bent extra milieubewust bezig! 

Connecterra - Nationaal Park Hoge Kempen

Wintertuin Ursulinen in Mechelen

4. Jouw portemonnee is je dankbaar.

Op vakantie gaan naar een verre bestemming komt vaak met een bijpassend (lees ‘duur’) prijskaartje. Vliegtickets zijn niet altijd goedkoop, maar ook bij een autoreis kan de teller flink aan het draaien gaan wanneer je tolwegen neemt of een vignet moet kopen. Om nog maar te zwijgen van de kosten op je bestemming. Je kent het wel: dat heerlijke terrasje langs de Franse Rivièra waar je die cocktail gelukkig ook met je kredietkaart kon betalen…  

Tijdens je verlof wil je natuurlijk niet nadenken over elke uitgave. Je hebt het na al het harde werk van de afgelopen maanden verdiend om jezelf eens in de watten te leggen. Maar wanneer je in België blijft, weet je wel min of meer waaraan je je kan verwachten qua prijzen. En omdat je reiskosten grotendeels wegvallen, blijft er misschien iets meer budget over om op je bestemming eens een tikkeltje decadenter te doen dan gewoonlijk. Kamer mét jacuzzi en champagne in de minibar? Yes please!  

5. Geniet van elk seizoen.

We vloeken regelmatig eens wanneer het in de herfst of de lente soms dagenlang onafgebroken regent. Of als we ’s winters rillen van de kou. Maar elk seizoen heeft echt wel zijn charme. Ook al is fietsen een zomersport bij uitstek: met de juiste fietskledij in je kleerkast kan je ook op de fiets het hele jaar door prima genieten. Het is gewoonweg heerlijk om in de herfst warm ingeduffeld door het Zoniënwoud te fietsen tussen de vallende beukenblaadjes. Of om in april bloesems te spotten in Haspengouw met de eerste lentezon op je gezicht. Ons land ziet er ieder seizoen weer helemaal anders uit.  

Als je ’t zo bekijkt, kan je dus eigenlijk vier keer per jaar op reis in eigen land ;-) 

6. Je hoeft je niet aan te passen.

Het is natuurlijk zalig om je eens te laten onderdompelen in de gebruiken en tradities van een andere cultuur. Om ergens naartoe te gaan waar je de taal niet spreekt en je ongegeneerd in de rol van buitenlandse toerist kan kruipen. Maar het kan ook wat spanning met zich meebrengen. Wanneer er op reis eens iets misgaat bijvoorbeeld. Je hebt een ongeval met de huurauto, je portemonnee wordt gestolen, dat soort dingen. Dan wordt die vreemde taal plots een stuk minder charmant.  

Blijf je tijdens jouw vakantie binnen de landsgrenzen dan heb je het voordeel vertrouwd te zijn met je omgeving. Je hebt geen Google Translate nodig om een biertje te bestellen, je springt binnen in je vertrouwde supermarktketen en wanneer er jou iets overkomt weet je waar je terecht kunt of ben je vlug weer thuis. Kortom: het geeft een veilig en comfortabel gevoel.   

7. België biedt voor ieder wat wils.

Hou je van avontuur? Heb je een boon voor kunst en geschiedenis? Ga je liever lekker ontspannen in een wellnesscentrum? België heeft niet alleen heel veel mooie, maar ook heel wat fijne plekken waar het gewoon plezant toeven is. Het aantal musea en monumenten is eindeloos. ’s Zomers worden overal evenementen, optredens en festivalletjes georganiseerd. Om nog maar te zwijgen van gezellige café’s, restaurants en terrasjes. Met de fiets een paar van deze toeristische hoogtepunten in België aan elkaar knopen: als je ’t ons vraagt, heb je eigenlijk niks meer nodig voor een geslaagde vakantie. Of toch wel: mooi weer. Duimen maar! 

Wil je er graag een dagje op uit trekken met de fiets? We hebben nog een paar tips voor een vlotte voorbereiding! 

Connecterra - Nationaal Park Hoge Kempen

Hallerbos in Halle

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst