Navigeren met een Wahoo-gps doe je zo!

Een fietsgps is tegenwoordig een onmisbaar accessoire geworden voor fietsers die graag hun grenzen verleggen. Zowel recreanten als sportievelingen doen hun voordeel met een fietscomputer: handig om feilloos te navigeren op onbekend terrein, maar koppel hem met een hartslag-, cadans-, snelheids- of vermogensmeter en je houdt je conditionele vooruitgang bij als een echte prof.

Je kan bij ons o.a. terecht voor Wahoo fietscomputers.
Wij leggen even uit hoe je te werk gaat met zo’n Wahoo Elemnt gps. 

Wahoo Elemnt BOLT vs Wahoo Elemnt ROAM

Wahoo brengt twee verschillende types fietscomputers uit: de Wahoo Elemnt BOLT en de Wahoo Elemnt ROAM. De verschillen tussen beide zijn subtiel. Wat het meest opvalt, is dat de ROAM ietsje groter is dan de Elemnt BOLT.

De ROAM heeft ook LED-indicatoren aan de zijkant van het schermpje, daar is bij de BOLT geen ruimte voor. En ook de batterij gaat langer mee: 17 uur bij de Elemnt ROAM tegenover 15 uur bij de BOLT.

De Elemnt ROAM wordt bovendien vaker gebruikt door gravelbikers of mountainbikers omdat hij wat robuuster is. Het scherm is gemaakt van zogenaamd ‘Gorilla Glass’ en met slechts 8 kleuren is het wat meer rechttoe rechtaan dan het 64-kleurenscherm van de Elemnt BOLT.

Een groter scherm is ook handiger om in de gaten te houden wanneer je offroad van put naar steen stuitert. Anderzijds is de resolutie van het scherm bij de Wahoo Elemnt BOLT iets hoger en wordt er ook doorheen bepaalde menu’s met kleuren gewerkt (bijvoorbeeld wanneer je in een bepaalde hartslag- of vermogenszone zit).  

Naar instellingen, software en gebruik toe zijn er amper verschillen tussen de Elemnt BOLT en de Elemnt ROAM. Het intern geheugen van de BOLT is wel een stuk groter: 16 GB versus 4 GB. Al is dat enkel van belang voor wie ook vaak in het buitenland gaat fietsen en dus van meerdere streken kaarten op zijn of haar fietscomputer geïnstalleerd wil zien.  

Even samengevat:

Wahoo Elemnt ROAMWahoo Element BOLT
Schermgrootte66 mm56 mm
Batterijduur17 u15 u
Intern geheugen4 GB16 GB
BeeldschermGorilla GlassPlastic
Connecteerbaar met appsJa (via Elemnt app)Ja (via Elemnt app)
LED-lampjesBoven-en zijkantBovenkant
Kleuren864
Gewicht95 gr69 gr
Data-overdrachtANT+ en Bluetooth SmartANT+ en Bluetooth Smart
AansluitingMicro USBUSB-C
Turn-by-turn navigatiejaJa
Prijs349,99 euro299,99 euro

Wahoo Elemnt ROAMWahoo Element BOLT
Schermgrootte66 mm56 mm
Batterijduur17 u15 u
Intern geheugen4 GB16 GB
BeeldschermGorilla GlassPlastic
Connecteerbaar met appsJa (via Elemnt app)Ja (via Elemnt app)
LED-lampjesBoven-en zijkantBovenkant
Kleuren864
Gewicht95 gr69 gr
Data-overdrachtANT+ en Bluetooth SmartANT+ en Bluetooth Smart
AansluitingMicro USBUSB-C
Turn-by-turn navigatiejaJa
Prijs349,99 euro299,99 euro

Download de Elemnt app

Om de gps-toestellen van Wahoo te bedienen, download je eerst en vooral de Elemnt-app op je smartphone. Het voelt in het begin misschien wat tegennatuurlijk aan, maar je past de instellingen van de Elemnt BOLT of de Elemnt ROAM aan op je smartphone, eens die met je gps is gekoppeld via Bluetooth.

Ook routes naar je toestel sturen, gebeurt via de app. Wahoo werkt niet met touchscreens zodat de batterijduur van de gps-toestellen langer wordt. In de winter hoef je ook je handschoenen niet uit te doen om je gps te bedienen. De drie grote knoppen aan de voorkant van de fietscomputer, de aan- en uitknop aan de linkerkant en de twee knoppen aan de rechterkant om in menu’s op en neer te scrollen, maken de bediening aan het toestel zelf heel erg minimalistisch en simpel.  

Hoe upload je een route naar je Wahoo-gps?

Wanneer je een route hebt gevonden of gebouwd op een routeplatform zoals Strava, Komoot, RouteYou of RidewithGPS, dan kan je die vrij makkelijk via de Elemnt app naar je toestel sturen. Volg gewoon deze stapjes: 

1 Download of exporteer de route vanaf je favoriete routeplatform naar je smartphone (de optie om dat te doen staat quasi altijd in het keuzemenu bij de route zelf). 

2 De gpx-file komt in het mapje met bestanden op je smartphone terecht.  

3 Ga naar de gpx in het mapje en wanneer je smartphone je voorstelt om het bestand met bepaalde apps te openen, kies dan voor de Elemnt app. 

4 Let erop dat je Elemnt BOLT of ROAM via Bluetooth met je smartphone is gekoppeld. 

5 In de Elemnt app krijg je een overzichtskaartje van je route – klik rechtsboven op ‘Select’. 

6 De route begint te synchroniseren. Wanneer dat is gebeurd, geeft je fietscomputer een melding dat de route geüpload is en klaar is voor gebruik. 

Compatibel met andere Wahoo-toestellen 

Uiteraard kan je je Wahoo fietscomputer ook heel makkelijk koppelen met alle andere toestellen uit het ‘Wahoo universum’: de Rival sporthorloge, TickR hartslagsensor, KickR fietstrainers… Ook daarvan loopt een stuk van de bediening en de koppeling feilloos via de Elemnt app. Ook voor al die andere Wahoo-producten kan je terecht in Bike Republic-winkels met een sportief aanbod. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst