Ik ga op dagtrip met de fiets en ik neem mee…

Elk nadeel heeft zijn voordeel: de coronapandemie heeft onze ogen weer geopend voor het feit dat je je ook in België lekker kan uitleven. De mogelijkheden voor een fijne dagtrip met de fiets zijn hier gewoonweg eindeloos. We hebben een paar tips voor jou op een rijtje gezet om dat dagje uit vlekkeloos voor te bereiden. Zo kan je zorgeloos op pad. 

Met de toerfiets door de bloemen

Controleer je fiets voor vertrek

Pech onderweg kan een serieuze domper op de feestvreugde zijn. Vooraleer je vertrekt voor een daguitstap check je dus beter even de staat van je fiets. Zeker wanneer die een hele poos heeft stilgestaan. Een paar dingen die je op voorhand best overloopt: 

  1. Is de batterij van mijn e-bike opgeladen? 

    Klinkt logisch, maar je zou de eerste niet zijn die eropuit trekt voor een dagje en die na een handvol kilometers al meteen rechtsomkeer mag maken omdat de batterij van z’n e-bike leeg is. Kijk altijd eerst even na of je batterij volledig is opgeladen. Dat doe je trouwens best de avond voordien, want het duurt wel even vooraleer zo’n accu weer helemaal vol is. Is één accu niet krachtig genoeg voor de trip die je in gedachten hebt? Zorg dan dat je een tweede oplader voorziet of schaf een extra batterij aan. Die is voor de echte lange afstandsfietsers onontbeerlijk. 

  2. Is de bandenspanning ok?

    Vertrek je met een band die niet hard genoeg is opgepompt, dan fietst dat een stuk moeilijker én loop je meer risico op lekrijden. De ideale bandenspanning verschilt echter van band tot band. Je kan ze wel telkens aflezen van de band zelf: daarop staat altijd aangeduid tussen hoeveel bar of PSI je de bandendruk idealiter ligt.

    TIP: een stevige voetpomp is echt wel handig om je banden snel op de juiste spanning te krijgen.  

  3. Controleer het loopvlak van je banden

    Soms kan een doorn, een glasscherf of een scherp steentje in je buitenband zitten, zonder dat je bent lek gereden. Maar wanneer je een volgende keer gaat fietsen, kan zo’n onding zich verder een weg banen door het rubber en toch een lekke band veroorzaken. Check dus even het loopvlak van je banden en pluk er indien nodig achtergebleven doornen of scherven uit.  

  4. Zijn je remblokjes niet aan vervanging toe?  

    Het laatste wat je wil is rondfietsen met weggesleten remblokjes. Da’s niet alleen gevaarlijk, maar je helpt er binnen de kortste keren ook je velgen of remschijven mee om zeep. Controleer dus altijd even de staat van je remblokken. Bij velgremmen zit je goed zolang je de groeven in de remblokken nog ziet. Bij schijfremmen moet je er vooral op letten dat de metalen plaatjes van de remblokken niet tegen de remschijf aanlopen, want dat zou willen zeggen dat het remoppervlak helemaal weg is.  

  5. Check je verlichting

    Veiligheid voor alles, zeker wanneer je ook in de schemering of het donker wil fietsen. Controleer vooraf dus altijd of je verlichting nog werkt. Een extra setje verlichting meenemen, kan trouwens ook nooit kwaad!

    Wil je nog een stapje verder gaan en bijvoorbeeld ook de staat van je balhoofd, versnellingen, wiellagers… checken?

    Lees er dan even onze doe-het-zelf onderhoudsgids op na. Zie je het niet zitten om een bepaalde herstelling zelf uit te voeren? Geen probleem: in elk Bike Republic-atelier staan technici voor je klaar om je fiets de nodige liefde te geven.  

Zorg voor gepaste kledij.

In Scandinavië hoor je weleens het gezegde dat slecht weer niet bestaat, enkel slechte kledij. Dat geldt zeker ook op de fiets. Met de juiste kleding én een beetje doorzettingsvermogen trap je fluitend door weer en wind. Een goeie weer-app op je smartphone kan dus echt wel wonderen doen wanneer je een dagtocht voorbereidt. En ook al ben je niet van plan om bij regenweer de godganse dag te gaan fietsen: ook aan je comfort moet je denken tijdens langere ritten. Dit zijn dus een paar ‘essentials’ voor wie wil dagtrippen: 

Windstopper 

Het heeft geen zin om je allerdikste winterjas aan te trekken wanneer het wat kouder is. Op de fiets wil je je vooral in meerdere dunne laagjes kleden om de kou tegen te gaan. De lucht tussen die laagjes heeft immers een isolerend effect én je kan makkelijk een laagje uittrekken wanneer je het toch te warm krijgt. Een handig hebbeding onderweg, is een windstopper. Dat is een heel dun vestje waar de wind (vooraan) niet doorheen kan waaien en dat achteraan uit een meer ademende stof is gemaakt zodat je je niet kapot zweet onderweg.    

Regenvest 

Naast een windstopper mag ook een goeie regenvest niet ontbreken in je garderobe. Let wel: een volledig waterdichte vest heeft als nadeel dat ze niet ademt. Je zweet kan niet ontsnappen en je krijgt dus al snel een klam gevoel. Je bent het meest gebaat met een compact vestje, dat je op de fiets makkelijk kan wegstoppen in je fietstas of achterzak en enkel bij een regenvlaag bovenhaalt. 

Fietsbroek met zeem 

Ook al is je fiets voorzien van een comfortabel zadel: je zitvlak zal je ’s avonds dankbaar zijn als je ’s ochtends ervoor kiest om een fietsbroek met een zeem aan te trekken. De laatste jaren is de kwaliteit van de zemen enorm gestegen, waardoor zadelpijn echt wel tot het verleden behoort. Ben je niet zo’n fan van de lycra-look en hou je het op de fiets liever casual? Draag dan een gewone broek of short over je fietsbroek. Er bestaat ook ondergoed met een zeem erin. Dat is nog zo handig! 

Fietshelm 

‘Last but not least’: denk aan je eigen veiligheid en spring nooit op de fiets zonder een helm op je hoofd. Ook bij helmen is het draagcomfort de laatste jaren enorm toegenomen. De meeste helmen, ook de goedkopere modellen, zijn vederlicht en heel precies aan te spannen waardoor je nooit een beklemmend gevoel krijgt. Bovendien zien ze er ook stukken beter uit dan pakweg 10 jaar geleden. Daar zijn de hippe helmen van Nutcase een mooi voorbeeld van. Het oog wil ook wat! 

In elke Bike Republic-winkel heb je een heel ruime keuze aan fietshelmen en word je geholpen door één van onze collega’s met een pak kennis van zaken. Zo vind je altijd de fietshelm die perfect bij jou past.  

Neem genoeg powerfood mee & stay hydrated.

Kijk je regelmatig naar de koers? Dan heb je José De Cauwer ongetwijfeld al horen vertellen dat eten en drinken onderweg het allerbelangrijkste is op de fiets. Een hongerklop onderweg moet je absoluut vermijden, want zoiets kan je fietsplezier serieus verknallen. Dus ongeacht of je nu een lange of korte fietstocht maakt: zorg ervoor dat je altijd genoeg water én een snack of energiereep meehebt tijdens je tocht. Zelfs al ben je van plan om onderweg een koffiestop te maken of een hapje te eten op een gezellig terrasje. 

Wat je onderweg het best eet en drinkt? Daar kunnen onze collega’s van de Smart With Food-app wel een boompje over opzetten. Deze blogpost over welke voeding je energie geeft tijdens een fietstocht, maakt je een stuk wijzer!  

Koffie drinken als pauze tussen het fietsen door

Voorzie je op pech onderweg.

Ook al heb je bovenstaande puntjes aan je fiets gecontroleerd en onderhoud je hem maniakaal, dan nog valt pech niet voor 100% uit te sluiten. Het is sowieso slim om wat spullen mee te nemen waarmee je je onderweg uit de nood kan helpen mocht het toch ergens misgaan. 

Lek rijden is zo’n klassieker waar iedereen vroeg of laat weleens mee te maken krijgt. Ook al heb je antilekbanden, dan nog kan het gebeuren. Een extra binnenband, een setje bandenlichters en een compact fietspompje (of een CO²-patroon met pomp) neem je dus best altijd mee onderweg.   

Ook essentieel: een multitool. Zo heb je altijd de meest courante inbus- en torx-sleuteltjes en een schroevendraaier bij de hand voor wanneer er hier of daar een vijsje zou loskomen. Of om je zadel of stuur onderweg te verstellen.  

Blijf op het rechte pad met een fiets-gps.

Niet onbelangrijk tijdens een fijn dagje uit, is een mooie route. In deze blogpost geven we een paar tips over hoe je zelf een route kan uitstippelen. Maar sowieso is een fiets-gps daarbij een heel handig hebbeding. Je hoeft onderweg niet op bordjes te letten, vindt makkelijk de weg terug als je eens van het pad afwijkt én je koppelt zo’n gps makkelijk met online platformen als Strava, Komoot, RidewithGPS of Garmin Connect. Zo kan jij maximaal genieten van de omgeving.  

In de Bike Republic-winkel in je buurt vind je vast en zeker een fiets-gps die perfect kan wat jij ervan verwacht. We hebben gebruiksvriendelijke gps-toestellen van Garmin en Mio. Onze collega’s in de winkels staan voor je klaar met een woordje uitleg! 

Fietscomputer / fietsdisplay instellen

Zijn er voldoende opbergmogelijkheden aan je fiets?

Voldoende water en snacks, wat spulletjes om een lekke band of technisch probleempje onderweg op te lossen, extra kledij om droog door een plensbui te komen… Wanneer je er een dagje op uit trekt met de fiets, sleur je wel één en ander mee. Dingen die je tijdens korte ritten in de stad niet per se zou meenemen.  

Ook goede opbergers  zijn dus een must: een fietsmand voorop, fietstassen achterop, een (extra) bidonhouder, een stel stevige snelbinders… Ze maken van je elektrische fiets een multifunctioneel vervoermiddel van formaat.  

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst