Een leuke fietsroute: hoe begin je eraan?

Een leuke fietsroute: hoe begin je eraan?

Een fijne fietstocht start bij een goeie fiets én uiteraard bij een mooie route. Maar zelf een leuke fietsroute plannen of uitstippelen, da’s niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer je naar een streek trekt die je nog niet zo goed kent. Het laatste wat je wil is eindeloos fietsen langs Vlaamse lintbebouwing of op drukke steenwegen.

Dus, een fietsroute maken die de moeite waard is: hoe doe je dat nu? Hoe vind je rustige baantjes, prachtige plekjes en – als het even kan – een gezellig terrasje waar je kan uitblazen tijdens of na je rit? Wij zetten je letterlijk en figuurlijk op weg met een paar praktische tips!

Een fijne fietstocht start bij een goeie fiets én uiteraard bij een mooie route. Maar zelf een leuke fietsroute plannen of uitstippelen, da’s niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer je naar een streek trekt die je nog niet zo goed kent. Het laatste wat je wil is eindeloos fietsen langs Vlaamse lintbebouwing of op drukke steenwegen. Dus, een fietsroute maken die de moeite waard is: hoe doe je dat nu? Hoe vind je rustige baantjes, prachtige plekjes en – als het even kan – een gezellig terrasje waar je kan uitblazen tijdens of na je rit? Wij zetten je letterlijk en figuurlijk op weg met een paar praktische tips!

Fietsknooppunten: een handig spinnenweb voor wie op ontdekking wil

Bike Republic

Met het uitgebreide knooppuntennetwerk zijn we als fietsers in Vlaanderen (en Nederland) echt met ons gat in de boter gevallen. Waar je ook wil fietsen: je kan de fietsknooppunten altijd als jouw leidraad gebruiken. Het knooppuntennetwerk brengt je automatisch langs autoluwe wegen, jaagpaden, mooie plekjes en bezienswaardigheden in elke regio.

Soms pik je ook een stukje aardeweg of kasseien mee. En ook Wallonië krijgt er jaar na jaar een heleboel knooppunten bij, wat het extra makkelijk maakt om ook over de taalgrens eens op ontdekking te gaan. Grote delen van Henegouwen, Waals-Brabant en Luik zijn intussen van een netwerk voorzien. Een route stippel je makkelijk zelf uit online op één van de vele knooppuntensites. Je tikt een paar knooppunten aan, schrijft de te volgen nummers op een papiertje en neemt dat mee op je fiets. In een handige ‘Knooppunter’, bijvoorbeeld. Dat is een waterdicht houdertje dat je op je stuur monteert. De knooppunten zelf herken je dan aan de wit-groene genummerde bordjes onderweg.

Heb je een app zoals ‘Vlaanderen Fietsland’ of ‘Fietsknoop’ op je smartphone? Dan ga je op dezelfde manier te werk, maar hoef je de nummers niet per se op te schrijven. Je installeert een smartphone-houdertje op je stuur en bent vertrokken. En met een fiets-gps maak je het jezelf pas echt supermakkelijk: download de gpx-file van je knooppuntenroute en sla die op in je gps. Zo hoef je onderweg in feite niet meer op de bordjes te letten én moet je je geen zorgen maken dat je hier of daar een nummer mist. Puur genieten dus! 

Op knooppunter.com kan je trouwens niet alleen zelf een route uitstippelen, maar ook kiezen uit 850 bestaande routes langs knooppunten. Je pikt er dan gewoon eentje uit op basis van de regio waar je heen wil en het aantal kilometers dat je ongeveer wil doen.

Haal je je inspiratie liever uit een boek? In elke Bike Republic-winkel vind je ook de Knooppunter-boeken, die uitgegeven worden bij Lannoo en volstaan met onvergetelijke tochten.

Een fiets-gps: onmisbaar voor de fervente fietser

Bike Republic

Maal je jaarlijks nogal wat kilometers weg en neem je je fiets vaak mee naar het buitenland? Dan is een fiets-gps de investering echt wel waard. Zo’n toestel maakt het mogelijk om de platge(t)reden paden te verlaten en echt eropuit te trekken. Er zijn een heleboel merken en modellen, maar recreatieve fietsers kiezen vaak voor een Mio of een Garmin. 

Bike Republic

De gps-toestellen van Mio blinken vooral uit in gebruiksvriendelijkheid. Je vindt makkelijk je weg in de verschillende submenu’s en de touchscreens van - bijvoorbeeld - de Mio Cyclo 210 en Mio Cyclo 215, zijn groot en kleurrijk. Dat maakt het handig om op je gps-toestel zelf een route uit te stippelen.

Al kan je uiteraard ook gpx-bestanden inladen en exporteren. Elke fiets-gps van Mio heeft een kaart van Europa en een fijne ‘Surprise me’-functie. Die kan je inschakelen wanneer je zelf geen inspiratie hebt. Je geeft aan hoeveel kilometer je wil fietsen én in welke richting en het toestel stelt je automatisch een aantal fietsroutes voor.

Bike Republic

Garmin wordt dan weer geprezen om zijn wereldwijde navigatie-opties en functionaliteiten om makkelijk te connecteren met snelheids-, cadans- of hartslagsensoren. Je synchroniseert ook snel met apps zoals Komoot en Strava. Vooral sportieve fietsers houden er hun prestaties en ritten bij. Want: ‘if it’s not on Strava, it didn’t happen!’

Ook het eigen Garmin Connect-platform kan je daarvoor gebruiken. Wanneer je een route tekent in Garmin Connect, zie je bovendien wat de populaire trajecten zijn bij fietsers. Zo weet je meteen langs welke wegen of paden het prettig fietsen is. Vooral de Garmin Edge Explore valt bij recreatieve fietsers in de smaak omdat bij dit toestel de focus ligt op het makkelijk creëren van routes, eerder dan op prestatiegerichte functies die voor sportieve fietsers dan weer van belang zijn. 

Stippel je fietsroute uit via een online routeplanner

Er zijn ontelbaar veel apps en websites waar je, al dan niet betalend, je routes kan bouwen en bijhouden. Logischerwijs is het ene platform al gebruiksvriendelijker dan het andere. Of zijn de functionaliteiten wat anders. ‘Dé ideale routeplanner’ bestaat niet: vaak komt het neer op persoonlijke voorkeur. Strava is zowat de bekendste app voor fietsers, maar richt zich vooral naar sportievelingen. 

RouteYou en Komoot zijn 2 online routeplanners waar het eerder draait om mooie trajecten en fijne plekjes. Je kan hierbij je smartphone gebruiken om te navigeren of de routes exporteren naar je fiets-gps: 

Bike Republic

RouteYou is een Belgisch platform waarop je zelf routes kan bouwen én ze verrijken met POI’s of ‘Points of Interest’: bezienswaardigheden, musea, leuke restaurants of tavernes, rustplaatsen, brouwerijen, bekende hellingen… Overtuigd van de schoonheid van jouw route? Dan kan je ze er ook openbaar maken zodat alle RouteYou-gebruikers ervan kunnen genieten.

Ben je zelf niet zo’n routebouwer? Hoeft niet, want je kan er dus ook gewoon kiezen uit de ontelbaar vele fietsroutes die andere fietsers hebben gemaakt. Van heuse mountainbiketochten tot ommetjes in binnen- en buitenland: je geeft een zoekopdracht in en komt al snel uit bij een route die je hart letterlijk en figuurlijk sneller zal doen slaan.

En dan vergeten we nog bijna het grootste voordeel: de functionaliteiten die RouteYou voor recreatieve fietsers zo interessant maakt, zijn helemaal gratis. Echt een platform voor en door fietsers dus! Het gpx-bestand van je route kan je exporteren naar je fiets-gps.

Neem een kijkje op RouteYou

Bike Republic

Een app en bijhorend platform dat de laatste jaren steeds populairder wordt, is Komoot. De opkomst van Komoot hangt wat samen met die van de gravelbike. Op de kaart in Komoot kan je makkelijk het verschil zien tussen verharde wegen, grindwegen en bospaden en dus is het makkelijk om wat avontuurlijker aan de slag te gaan. Maar ook voor recreatieve toerfietsers is de app interessant dankzij de ‘highlights’: dat zijn interessante, mooie of uitdagende wegen die je in je routes kan verwerken.

Ook hier zijn het gebruikers zelf die de highlights creëren, zelfs specifiek voor een bepaald type fiets. Zo krijgen mountainbikers bijvoorbeeld andere hoogtepunten te zien op hun kaart dan racefietsers. Komoot laten synchroniseren met je fiets-gps is ook werkelijk een fluitje van een cent. De app is echter niet helemaal gratis: om de wereldkaart tot je beschikking te krijgen, betaal je eenmalig 29,99 euro. Een heus Premium-abonnement kost 4,99 euro per maand

Ontdek hier Komoot

De #Puurfietsplezier-routes van Bike Republic

Ook bij ons zit je goed voor een pak verrassende fietsroutes in eigen land. Op onze blog ontdek je een heleboel tochten voor recreatieve fietsers waar het fietsplezier van afspat. Van mountainbiken in het Zoniënwoud tot genieten van de panorama’s in de Voerstreek: onze routes laten je het hele land doorkruisen.

En daar blijft het niet bij, want regelmatig dikken we het lijstje aan met nieuwe dagtrips. Zo valt er altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Wil je graag één van onze routes fietsen? Laat je emailadres achter en we bezorgen jou gratis een pdf- én gpx-bestand zodat je makkelijk op ontdekking kan. 

Ontdek onze #puurfietsplezier-routes

Last but not least: ga eens naar de toeristische dienst

De tijd dat we op vakantie een toeristisch infokantoor binnenwandelden en terug buiten kwamen met een stapel folders, infoboekjes en wandel- of fietskaarten van de streek, die ligt wel al een tijdje achter ons. Al blijven toeristische diensten, zeker hier in Vlaanderen, een goudmijn voor recreatieve fietsers. Elke provincie of regio heeft zijn eigen toeristische dienst en hier in Vlaanderen kan je ervan op aan dat ze online allemaal een pak fietsroutes en een eigen routeplanner o.b.v. fietsknooppunten in de aanbieding hebben. Je kan er de routes vaak ook downloaden als gpx-bestand voor je fiets-gps. Een paar interessante websites om eens te checken, zijn:

Routen

Dit platform bundelt de mooiste fiets- en wandelroutes in Oost-Vlaanderen. Van het Waasland tot de Vlaamse Ardennen: je vindt er zeker een tochtje dat je zal bevallen.

Fietsroutes in Oost-Vlaanderen

Visit Limburg

Limburg is en blijft dé fietsprovincie bij uitstek. De toeristische site van de provincie puilt dan ook uit van de mooie routes langs al het moois en gezelligs dat Limburg te bieden heeft.

Fietsroutes in Limburg

Cycling in Flanders

Op dit platform kunnen vooral sportieve fietsers hun hartje ophalen, met routes in het wiel van de koers. Sommige tochten, zoals de 3 Ronde van Vlaanderen-routes, zijn ook onderweg met bordjes uitgepijld.

Sportieve routes in Vlaanderen

Toerisme Vlaams-Brabant

Ook Vlaams-Brabant profileert zich meer en meer als een fietsparadijs. Met het Pajottenland en de Groene Gordel in het westen en het Hageland in het oosten, is er voor fietsers altijd een mooi panorama te vinden.

Fietsroutes in Vlaams-Brabant

Westtoer

Hou je het liever vlak, dan moet je in West-Vlaanderen zijn. Hoewel je in het West-Vlaamse Heuvelland toch ook een paar pittige kuitenbijters onder de wielen geschoven krijgt. 

Fietsroutes in West-Vlaanderen

De Kempen

Geen idee hoe stil het er tegenwoordig nog is, maar dat je in de Kempen lekker kan fietsen: dat weten we zeker! Op de site van de toeristische dienst ontdek je route in elke uithoek van deze charmante regio.

Fietsroutes in de Kempen

Scheldeland

Urenlang kronkelen langs het water en nu en dan eens bootje varen om aan de overkant te geraken? Dat kan in het mooie Scheldeland. Het loont zeker de moeite om je eens een dagje over te geven aan het ritme van de rivier. 

Fietsroutes in het Scheldeland

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst