De zin en onzin van sportdranken

Bike Republic

Diëtisten en voedingsexperts zijn het erover eens: de meeste sporters hebben geen sportdrank nodig. Wanneer en voor wie is zo’n flitsend sportdrankje dan wel nuttig en hoe kies je de juiste drank voor jouw sportprestaties? SmartWithFood-diëtist Michael Sels geeft je zijn do’s en don'ts mee. 

Je geeft het beste van jezelf tijdens een workout of rondje lopen en grijpt naar een verfrissende sportdrank. We hebben het allemaal al eens gedaan. Toch was dat sportdrankje wellicht overbodig. “Ga je intensief sporten voor een relatief korte tijd? Dan is water nog steeds het beste wat je kan drinken. Zowel voor, tijdens als na je workout” raadt Michael Sels aan. “Drink ook water voor je dorst krijgt. Eet daarna een gezonde maaltijd om je koolhydraten en mineralen aan te vullen want dat zijn belangrijke energiebronnen en bouwstenen voor je lichaam.” 

Wanneer is sportdrank een goede keuze? 

De lokale Van Aert die verschillende uren na elkaar gaat fietsen, kan wel een sportdrank gebruiken. “Deze dranken zijn bedoeld voor langdurige, intensieve inspanningen waarbij je veel energie en zweet (lichaamszout) verliest. Een sportdrank vult je zout- en suikerreserves weer aan” legt Michael uit. 

Hypotoon, isotoon of hypertoon: welke sportdrank kies je best? 

“Sportdranken bestaan er in verschillende smaken, geuren en kleuren, maar het is vooral de samenstelling van de ingrediënten die een verschil maken. Zo onderscheiden we hypotone, isotone en hypertone dranken die door hun samenstelling anders opgenomen worden in het lichaam.” 

Wanneer kies je welke sportdrank? “Dat hangt af van je lichaam. Heb je een energiedip na het sporten? Hypotone en isotone sportdranken worden het snelste opgenomen in het bloed voor een snel herstel van je vochtbalans. Heb je vooral hard gezweet en veel energie verbrand? Kies dan voor een hypertone sportdrank, hierin zitten meer suikers die je verloren energie samen met vocht weer aan te vullen.” 

Een pintje tussendoor: done or not done? 

Bij zomers fietsweer zie je her en der peletons wielertoeristen neerstrijken op een terrasje voor een welverdiende beloning. Een pintje hier, een trappistje daar, maar is dat wel een goed idee? “Wees bedachtzaam met alcohol voor, tijdens en na het sporten.

Bier, wijn en andere alcoholische dranken hebben een vochtafdrijvend effect waardoor je lichaam minder goed recupereert. Je lichaam heeft veel energie nodig om alcohol af te breken en je nieren scheiden meer urine af. Dat is nefast voor je sportprestaties. Je droogt namelijk sneller uit, je uithoudingsvermogen en lichaamskracht verminderen en je coördinatie raakt sneller uit balans.

Bier of wijn drinken om je dorst te lessen tijdens een pitstop, heeft dus een averechts effect. En wat met alcohol voor je gaat sporten? Beperk bier en wijn tot kleine hoeveelheden tijdens de maaltijd. Onthoud vooral: eerst water, de rest komt later!” 

Repen, gels en shakes to the rescue?

Bike Republic

Als sportdranken niet voor alle sporters zijn weggelegd, zijn energierepen, sportgels en shakes dat dan wel? “Vermoeid tijdens het sporten? Dan heb je meestal een tekort aan vocht en koolhydraten. Het eerste wat je kan doen is eens goed doordrinken van je drinkbus met water en een banaan eten. Je lichaam zal snel herstellen en jij kan er weer tegenaan.

Ook bij spierkrampen is een banaan een lifesaver. Dankzij de grote hoeveelheid magnesium en kalium zullen je spieren snel kalmeren. Pas vanaf twee uur of langer intensief sporten is het zinvol om het zware geschut boven te halen. Sportgels en -repen boosten je energie in sneltempo. Ik raad wel aan om een nieuwe gel of reep op voorhand uit te testen. De combinatie van veel nutriënten en een zware inspanning kan voor maag- en darmklachten zorgen.” 

Tot slot: 5 vragen over voeding op de fiets: 

  1. Water is nog steeds de beste keuze. Zowel voor, tijdens als na de workout. Maar hoeveel water hebben we dan nodig?

    Reken dat je tijdens de hitte zeker 20 à 25 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht nodig hebt. Als je 70 kilogram weegt, komt dat neer op een hoeveelheid tussen de 1,4 en de 1,7 liter water per dag 



  2. Is een banaan goed als tussendoortje? 

    Bananen bezitten, afhankelijk van de rijpheid, een mengeling van diverse soorten koolhydraten. Het voordeel van die verschillende soorten koolhydraten is dat de aanvoer van energie vanuit je darmen naar het bloed en je spieren gespreid verloopt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld suikersnoepjes.  



  3. Zijn er verrassende dingen die je kan eten of drinken en waarvan je niet meteen verwacht dat ze goed zijn tijdens het sporten? 

    Alcoholvrij bier kan een goede keuze zijn na het sporten. Het bevat een kleine hoeveelheid koolhydraten, minder dan een gesuikerde frisdrank maar net genoeg om je op te laden. Er zijn ondertussen zelfs alcoholvrije biertjes waar extra aminozuren - wat de bouwstenen zijn van eiwitten - aan toegevoegd zijn.

  4. Wat zijn de noden van een lichaam als we een inspanning doen die we anders niet doen? Hoe kunnen we deze herkennen?

    Als je gaat fietsen dan zet je jouw verbrandingsmachine in een hogere versnelling. Je hart pompt wat sneller, je bloed stroomt vlugger, spieren krijgen extra prikkels,.. Allemaal top voor je lijf! Als je die verbrandingsmachine lang draaiende wil houden dan kan het zinvol zijn om af en toe wat extra brandstof te geven aan je lijf.

    Niet te veel want je wil waarschijnlijk geen extra voorraadje (buik)vet aanleggen maar wel genoeg om te kunnen blijven presteren. Kies voor kleine snackjes koolhydraten, letterkoekjes bijvoorbeeld: eet elk uur de woorden “BIKE REPUBLIC” en je gaat zien dat het fietsen vanzelf gaat! :-) 

  5. Wat met proteïnen? Hebben we dit nodig als recreant? En zo ja, wat dan specifiek? 

    Als je een recreatieve sporter bent die minder dan 6 uur per week matig tot intensief sport, moet je geen wonderen van eiwitten in je voeding verwachten. In België eten we trouwens gemiddeld al meer eiwitten dan aanbevolen, dit omdat porties vlees/vis bij de warme maaltijd vaak al groter is dan 100g.  

Wie is Michaël Sels? 

Bike Republic

Dit blogbericht kwam tot stand in samenwerking met SmartWithFood en Michaël Sels. Hij is als hoofddiëtist verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Naast het instaan voor complexe nutritionele zorg, is het delen van kennis en ervaring een belangrijk aspect van zijn opdracht. Vol passie en enthousiasme kan hij anderen inspireren met persoonlijke verhalen vol verrassende ervaringen uit eerste hand. 

Bike Republic

Over SmartWithFood
Bij SmartWithFood geloven ze in bewust en evenwichtig eten. Met de nieuwe SmartWithFood app maak je makkelijk en snel een gezondere keuze.
We like it!

Product toegevoegd aan verlanglijst