De elektrische fiets is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig en wordt vaak ingeschakeld voor woon-werkverkeer. Eén op de twee fietsen die vandaag verkocht wordt, is al uitgerust met een elektrische hulpmotor. Er zijn naast de klassieke elektrische fietsen, die een snelheid tot 25 km per uur kunnen halen, ook zogenaamde speed pedelecs die snelheden halen tot 45 kilometer per uur. Ook hier is de opkomst opvallend. We zien een verdriedubbeling van het aantal verkochte snelle elektrische fietsen, ofwel speed pedelecs, in de laatste 2 jaar tijd. 

Voor de high speed of speed pedelec gelden sinds 1 oktober 2016 nieuwe en duidelijkere regels. Deze e-bikes staan in het verkeersreglement gecatalogeerd als ‘bromfiets’. Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving. Omdat de speed pedelec toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie in het leven geroepen, de ‘bromfiets klasse P’. 

Na het invoegen van deze wet kwamen enkele gebreken naar boven m.b.t. de fietsvergoeding, fiscale aftrekbaarheid en welke plaats deze snelle fietsen innemen op de weg. Hoe de speed pedelec wetgeving er in 2020 uitziet, aangevuld met de recentste veranderingen, zetten we even op een rijtje. 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch (close-up)

Speed pedelecs zijn fietsen:

 • met een maximaal vermogen van 4 Kw (4000 W);
 • een ondersteuning tot maximaal 45 km/u;
 • en waarbij de motor enkel werkt als je zelf trapt

Wat zijn de (nieuwe) verplichtingen?

1. Certificaat van Overeenstemming (CVC)

Dit getuigschrift verzekert dat het voertuig overeenstemt met de Europese technische voorschriften en bewijst de conformiteit en type van het voertuig. Je krijgt dit certificaat van ons bij aankoop van je e-bike in één van onze winkels.

Bewaar dit document op een veilige plaats. Indien verplicht, moet je wel alle andere documenten (rijbewijs, verzekeringsbewijs en kentekenbewijs) kunnen voorleggen wanneer je rondrijdt op de speed pedelec. 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

2. Fietshelm

Het dragen van een fietshelm op een speed-pedelec is verplicht. De fietshelm moet goedgekeurd zijn conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering). Dit type helmen zijn in onze winkels te verkrijgen. 

3. Rijbewijs

Het bezit van een geldig rijbewijs (zowel een rijbewijs voor een bromfiets als voor een ander voertuig is geldig) is verplicht . Dit houdt meteen in dat je als bestuurder min. 16 jaar moet zijn, wat niet geldt voor de gewone elektrische fiets. Een A of B rijbewijs volstaat ook als 18(+) jarige. 

4. Nummerplaat

Het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen krijgen dan ook een kleine S-P nummerplaat van ca. 10 op 12 cm. Straks volgt meer info over het aanvragen van de nummerplaat. 

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

5. Kinderbeveiligingssystemen

Het is verboden om kinderen jonger dan 3 jaar te vervoeren op een bromfiets klasse A of op een speed pedelec. Tussen de 3 en 8 jaar kan het wel, al is het verplicht om een geschikt beveiligingssysteem te installeren. Belangrijk is dat de voeten van het kind steunen. Kinderzitjes zijn te verkrijgen in onze winkels.

Waar mag je met een s-pedelec rijden?

Voor de bestuurder van een speed pedelec gelden in het algemeen de regels van een bromfiets klasse B. De snelle elektrische fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u al dan niet het fietspad te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan zijn fietspaden verplicht. Ziet de plaatselijke verkeerssituatie er anders uit, dan wordt dat aangegeven via speciale onderborden (zie hieronder), telkens aangeduid met de letter P.

Wordt het fietspad gedeeld met voetgangers dan ben je als bestuurder van de speed pedelec verplicht om op de baan te rijden. Voorheen was het verboden zich met een 'speed pedelec' op een jaagpad te begeven. Sinds 4 juni 2017 worden deze ook voor de snelle elektrische fiets toegankelijk. 

De Fietsersbond pleit steeds voor een vereenvoudigde regelgeving, zodat wegbeheerders zich overal aan dezelfde regels kunnen houden. 

Fietsvergoeding en belasting voordeel van alle aard

Met de fiets naar het werk gaan, dat is financieel voordelig! Met de gunstmaatregelen van de Vlaamse Overheid en de besparing aan brandstof verdien je in no-time je aankoop terug:

 • Je kan een belastingvrije kilometervergoeding van max. 24 cent per kilometer van je werkgever krijgen (geïndexeerd van 23 naar 24 cent, sinds 1 januari 2019). In sommige sectoren kan je zelfs een fietsvergoeding krijgen voor dienstverplaatsingen. Waar de fietsvergoeding voor speed pedelecs eerst niet van toepassing was, wordt met de nieuwe voorgestelde wetswijziging de fietsvergoeding van 0,24 euro/km voor het woon-werkverkeer uitgebreid naar de gebruikers van alle types elektrische fietsen. 


Geen belasting voordeel van alle aard

 • Daarnaast kan je werkgever je een (elektrische) bedrijfsfiets ter beschikking stellen. Deze wordt niet beschouwd als een belastbaar voordeel, op voorwaarde dat je de bedrijfsfiets daadwerkelijk gebruikt voor je woon-werkverplaatsing. Ook dit zal van toepassing zijn voor speed pedelecs.  

Fiscale aftrek voor werkgevers

Naast de belastingvrijstelling voor de fietsvergoeding bij woon-werk verkeer, zullen werkgevers die een speed pedelec ter beschikking stellen als bedrijfsfiets ook kunnen genieten van 100 procent aftrekbaarheid in de vennootschapsbelasting.

Middenmotor van een elektrische fiets van het merk Bosch op Trek fiets in actie

Heb ik een fietsverzekering nodig?

Een B.A. verzekering is voorlopig niet verplicht voor alle high speeds. Een familiale verzekering wordt wel aangeraden. 

Toch blijft het verzekeringsverhaal in een soort grijze zone hangen. Zo zouden niet alle familiale verzekeringen het gebruik van de speed pedelec dekken. Vandaar raden wij aan om dit steeds goed na te gaan. 

Hoe verloopt het proces voor het aanvragen van een nummerplaat?

Het aanvragen van een SP-nummerplaat bestaat uit een aantal vaste stappen:

 • Eerst vindt er een zogenaamde preregistratie plaats bij het DIV, dit gebeurt door de verkoper van de speed pedelec.
 • De verkoper geeft je vervolgens enkele documenten mee: een COC (gelijkvormigheidsattest) en een aanvraag tot inschrijving (het roze formulier).
 • Het roze formulier en een kopie van het COC moeten per post opgestuurd worden naar het DIV. Je kunt hiervoor contact opnemen met je verzekeraar.
 • Let op met speed pedelecs die zijn aangeschaft vóór 01/04/2014; in dit geval geldt namelijk een speciale procedure via bpost.
 • Ben je jouw COC of roze formulier verloren? Dan kun je contact opnemen met de verkoper.
 • Meer info voor het aanvragen van je nummerplaat vind je hier.

Tot zover de belangrijkste regelgeving met betrekking tot de speed pedelec. Dit artikel wordt steeds aangepast in lijn met de nieuwste ontwikkelingen. Blijft jouw vraag toch onbeantwoord? Neem dan contact op met de fietsersbond

Lees je dit artikel louter als informatieve achtergrond bij de zoektocht om een speed pedelec te kopen die aansluit bij jouw behoeften? Bike Republic heeft onder meer speed pedelecs van Trek, Koga, Cube, Kettler, Flyer en Gazelle in het assortiment. Neem alvast een kijkje en wij helpen je graag verder om de geschikte partner voor jouw woon-werkverkeer te vinden. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst