7 Tips om veiliger naar school te fietsen

Het nieuwe schooljaar staat weer voor de deur. Fiets jij naar school of breng je je kinderen met de fiets tot aan de schoolpoort? Dan hebben we een paar nuttige tips om 1 september – en eigenlijk meteen ook alle schooldagen nadien – veiliger te laten verlopen.  Lees je even mee? 

Bike Republic

Zorg voor een passende fietshelm

Het is niet verplicht, maar wie fietst zonder fietshelm is echt wel de pedalen kwijt. Zeker kinderen komen al eens ten val met de fiets en dus is een passende fietshelm wat ons betreft noodzakelijk voor elke jonge fietser. Maar ook als volwassene geef je best het goeie voorbeeld en draag je idealiter een helm wanneer je je op twee wielen verplaatst. Excuses om er geen op je bol te zetten, zijn er niet meer. De tijd dat een fietshelm een afzichtelijk en soms ongemakkelijk hoofddeksel was, is immers al lang voorbij. Je vindt ze – ook bij ons - in alle kleuren en vormen. Sommige modellen lenen zich eerder voor sportief gebruik, andere focussen dan weer meer op esthetiek en fietsen in de stad. 

Hier lees je meer over fietshelmen: waarop let je wanneer je er eentje koopt? Hoe bepaal je de juiste maat van een fietshelm? Heb je op een e-bike een andere fietshelm nodig? 

Bike Republic

Maak oogcontact met automobilisten

Auto- of vrachtwagenbestuurders hebben niet altijd evenveel oog voor fietsers. Je bent pas zeker dat een chauffeur je ook echt heeft gezien, wanneer je er even oogcontact mee maakt. Ook al heb je voorrang aan kruispunt of op een rotonde: ga ervan uit dat een automobilist jou of je kinderen niet heeft gezien wanneer hij niet even bewust naar jullie heeft gekeken. Zo hou je het extra veilig. 

Poets je fiets vooraf

Het is een cliché, maar er is wel iets van aan: een propere fiets is een snellere fiets. En terwijl je jouw fiets en die van je kindjes schoonmaakt, ontdek je ook hoe het met de onderdelen is gesteld. Staan de banden nog hard? Zijn de versnellingen nog goed afgesteld? Zijn de remblokjes niet teveel weggesleten? Branden het voor- en achterlicht nog? Om vanaf nu opnieuw elke dag veilig de baan op te gaan, op weg naar school of het werk, laat je je fiets best nog even in orde zetten. 

Een paar tips bij het poetsen van je fiets: 

  • Let op met de tuinslang: hou wat afstand met de spuitkop en blijf met de waterstraal een beetje uit de buurt van gevoelige zones, zoals je trapas, wielnaven of balhoofd. Daarin zitten lagers die door insijpelend water kunnen roesten. Een hogedrukreiniger gebruik je beter niet, tenzij je hem op een lage druk kan instellen.

  • Vooraleer je olie op je ketting doet, zorg ervoor dat het zwarte laagje van oud smeermiddel en smurrie eraf is. Anders heeft smeren weinig nut en wordt je ketting gewoon vuiler en vuiler. Ontvetten doe je met een ontvetter die je aanbrengt op je ketting met een spuitbus. Je ketting ermee insmeren met een oude verfborstel kan ook. Laat het product even z’n werk doen, spoel met voldoende water en veeg de ketting en tandwielen dan schoon met een vod. Pas dan kan je nieuwe olie of kettingvet aanbrengen. 

  • Let op met kettingolie in spuitbussen: wanneer dat goedje ook op je remschijven terechtkomt, gaan die gegarandeerd piepen wanneer je remt. Je remschijven poets je trouwens ook best met een specifieke remreiniger. 

Oefen de route op voorhand

De ochtend van de eerste schooldag durft al eens stresserend te zijn. De dagdagelijkse rush om iedereen uit bed, in de badkamer en aan de ontbijttafel te krijgen, begint weer. Voorkom extra gedoe door de fietsroute naar school samen met je kindjes minstens één keer op voorhand te oefenen. Zo leren ze gevaarlijke punten kennen, kan je in alle rust nog wat tips en aanwijzingen geven en schat je makkelijker in hoelang jullie over het traject doen.  

Zorg dat je zichtbaar bent

We kunnen het niet genoeg benadrukken: zorg ervoor dat automobilisten niet naast jou en je kroost kunnen kijken. Trek fluohesjes aan - ook al fiets je overdag – en zorg voor een goeie verlichting van de fietsen. Vervang indien mogelijk de batterijen van voor- en achterlicht aan het begin van het schooljaar. Zo ben je er zeker van dat je kindjes de eerste maanden alvast goed verlicht onderweg zijn. Wat extra fluomateriaal en verlichting – bvb in de fietshelmen of aan de rugzakken – kan trouwens ook geen kwaad. Zit er niet mee in dat je eruitziet als een rijdende kerstboom, want veiligheid voor alles!  

Wil je meer weten over de fietsverlichting die wij verkopen?
Een beetje uitleg over verschillende types?
Info over hoeveel lumen je fietslichten best uitstralen?

Je leest het hier: 

Bike Republic

Wil je nog meer tips om gezien te worden op de fiets?
Neem hier eens een kijkje: 

Gebruik je ogen én oren in het verkeer

Een streepje muziek om de kilometers op de fiets iets sneller voorbij te laten vliegen: het is toch zo verleidelijk. Je ziet dan ook vaak zowel jongeren als volwassenen fietsen met een koptelefoon of oortjes in. Maar op die manier schakel je wel een zintuig uit dat je in het verkeer net heel goed kan gebruiken. Want naast je ogen, zijn ook je oren goud waard op de weg. Verkeer dat van achter jou of je kinderen aan komt, zie je niet maar hoor je meestal wel. En net daarom houden jij en je kinderen best ogen én oren open tijdens het fietsen.  

Gelukkig bestaan er wél slimme manieren om onderweg toch naar muziek te luisteren. Met een Shokz-koptelefoon met beendergeleiding bijvoorbeeld. Hier lees je alles over dat revolutionaire systeem: 

Wees hoffelijk

Geef ook op de fiets het goeie voorbeeld aan je kinderen en wees hoffelijk in het verkeer. Deel de weg met anderen, maak je niet meteen druk en bedank andere weggebruikers die je voorrang verlenen met een glimlach of een duimpje. Het kost je niks, je scoort karmapunten en je wordt zelf ook beter gezind. Wedden dat je kinderen die goeie gewoonte ook zullen overnemen wanneer ze later alleen naar school fietsen? 

Bike Republic
Product toegevoegd aan verlanglijst