5 Mountainbikes om te ontdekken

5 Mountainbikes om te ontdekken

Ben je op zoek naar een nieuwe mountainbike? Bij Bike Republic hebben we mountainbikes en e-mountainbikes voor ieder budget. We pikten 5 totaal verschillende types uit onze collectie en stellen ze kort even aan je voor. Het zijn de ideale funmachines om ver weg van het verkeer en de drukke wegen de stress van je af te schudden. Wat je budget ook is…

BH Expert 5.5

Deze Spaanse torero maakt pure offroad fun toegankelijk voor iedereen. De BH Expert 5.5 is een aluminium hardtail (een mountainbike met enkel vering vooraan) waarmee je op onze Belgische trails perfect uit de voeten kan. De geometrie van het frame is dezelfde als bij de duurdere carbon hardtail van BH, de Ultimate. De rechte stuurhoek in combinatie met de korte stuurpen en lange bovenbuis creëert een levendig stuurgedrag, ondanks het feit dat de fiets toch enorm stabiel is. Typisch voor dit soort mountainbikes. De veerweg van de Fox-voorvork is 100 mm: ideaal wanneer je extreme hindernissen en obstakels links laat liggen en gewoon over de aardewegen en singletracks wil scheuren. Ook de grote, 29 inch wielen zijn voorzien op dat soort rechttoe rechtaan offroad plezier.

Deze mountainbike van BH wordt afgemonteerd met hoogwaardige onderdelen van Shimano, met de XT-derailleur als parel aan de kroon. De achterderailleur moet je ketting constant van het ene tandwiel op het andere leggen en moet dus van topkwaliteit zijn. Met de XT-lijn van Shimano zit je hier goed. Voor de cassette, ketting en shifters ging BH shoppen in de iets meer budgetvriendelijke Deore-lijn van Shimano. Uiteraard zijn ook die onderdelen kwalitatief, maar het mooie is dat je geen handenvol geld kwijt bent wanneer er eens wat vervangen moet worden. Aan boord van de BH Expert 5.5 beschik je over een enkel tandwiel vooraan en een cassette met 12 kransjes achteraan. Daarmee is deze mountainbike helemaal mee met z’n tijd, want dubbele crankstellen en voorderailleurs kom je op mountainbikes uit het hogere én het middensegment amper nog tegen.  

Benieuwd naar deze fiets? Je hebt bij ons al een BH Expert 5.5 vanaf 1599 euro. Ontdek hier waar we hem in voorraad hebben:

Trek Powerfly 5

Geloof ons: er gaat werkelijk niks boven fietsen met een elektrische mountainbike. En al zeker niet wanneer je deze Trek Powerfly 5 onder je kont hebt. Want naast het uitmuntende vermogen van de Bosch Performance CX middenmotor en de krachtige accu van 625 Wh, geniet je ook van de knappe looks van deze e-mountainbike. De batterij is heel erg netjes in de onderbuis verwerkt, de bovenbuis loopt in een strakke rechte lijn over in de staande achtervork en de kleurencombinatie van grijs met streepjes lichtblauw en geel geeft deze Trek-mountainbike iets heel apart.

Een elektrische mountainbike ondersteunt je tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Op de weg is dat voor een getrainde fietser misschien aan de trage kant, maar offroad is die snelheid gewoonweg heerlijk. Op vlakke, goed lopende aardewegen vlieg je over de hindernissen heen, mede dankzij de grote 29 inch wielen. En wanneer het bergop gaat, hoef jij niet in het rood te gaan en knapt de Powerfly het vuile werk voor je op. De intervallen worden afgetopt waardoor je langer fris blijft op de fiets en dus ook langere ritten kan maken. Eens je met een elektrische mountainbike hebt gefietst, wil je nooit nog iets anders en toch blijft het echt sportief fietsen. Heerlijk!

De Trek Powerfly 5 wordt opgebouwd met Shimano-onderdelen, meerbepaald een combinatie van de XT- (achterderailleur) en Deore-productlijn (shifters, cassette, ketting). Een voorderailleur kan je niet combineren met een middenmotor en dus wordt een enkel tandwiel vooraan gecombineerd met een cassette met 12 tandwielen achteraan. Je hebt daarmee genoeg versnellingen achter de hand voor zowel vlakke als heel erg steile stroken. Je kan ook rekenen op een verende voorvork van Rockshox die 100 mm veerweg biedt. Ideaal voor crosscountry mountainbiken hier in België. Hou er wel rekening mee dat een e-mountainbike een stuk zwaarder is dan een gewone mountainbike. De Trek Powerfly 5 weegt zo’n 23 kilo.

Wij hebben de Powerfly 5 aan 4199 euro in onze winkels staan. Scheur jij er binnenkort mee over de trails? Hier ontdek je waar je de fiets bij ons kan vinden:

 

Scott Aspect 930

Wie zegt dat mountainbiken duur is, heeft de Scott Aspect 930 nog niet ontdekt. Voor minder dan 1000 euro heb je een supercapabele aluminium mountainbike van een mooi merk met 20 versnellingen en een Suntour-voorvering. Kortom: ideaal om je eerste offroad stappen mee te zetten. Met deze Scott mountainbike kan je de trails en singletracks in jouw buurt lustig gaan ontdekken.

De Aspect 930 heeft achteraan een Shimano Deore-achterderailleur en een cassette met 10 kroontjes. Vooraan beschik je over een dubbel crankstel met voorderailleur. De stapjes tussen alle versnellingen zijn dus erg klein, waardoor je altijd wel een stand vindt die perfect bij je cadans past. Met zijn 14 kilo is deze fiets uiteraard niet vederlicht, maar laat dat zeker geen domper zijn. Eens je over die fijne singletrack in het bos vliegt of die snelle afdaling tussen de velden neemt, ben je dat gewicht zo vergeten. Krachtige hydraulische schijfremmen brengen je altijd en overal veilig tot stilstand en ook op de verende voorvork met 100 mm veerweg kan je rekenen om obstakels probleemloos te overwinnen.  

Interesse in de Scott Aspect 930? We bieden deze fijne instapper aan voor 949 euro in deze winkels:

Bulls Wild Edge Trail 44

Schrikt het meer technische werk je niet af en wil je samen met je conditie ook meteen je materiaal naar een hoger niveau tillen? Dan kunnen we de Bulls Wild Edge Trail 44 warm aanbevelen. Deze prachtige trail mountainbike heeft een heel erg stijf carbon frame en is met zijn dubbele vering én dropper post zadelpen voorzien op het zware werk. Zo hoef jij geen uitdaging meer uit de weg te gaan.

Kijk eerst eens goed naar het lakwerk van deze fiets. Het lichtgrijze, matte lakwerk is subtiel en tijdloos, maar het zebra-accent op de bovenbuis én de silhouetten van bergen op de onderbuis en liggende achtervork maken deze fiets echt uniek. Wij zouden hem zo van de garage naar de woonkamer verhuizen! Wat een lust voor het oog. Met 110 mm veerweg van de Rockshox SID vork vooraan en 100 mm demping achteraan kan deze full suspension mountainbike zo mee op vakantie naar de Ardennen of – waarom ook niet – het hooggebergte. Een trail mountainbike als deze voelt zich thuis op technisch terrein. Singletracks, kombochten, rockgardens, jumps en drops… Noem het op: de Bulls Wild Edge Trail 44 laat je alle hoeken van het bos zien.

De 29 inch wielen kunnen uiteraard ook tegen een stootje: DT Swiss creëerde de stevige X1900 Spline-wielen voor dit soort werk. En ook de Shimano Deore XT-aandrijving is perfect gecast. Vooraan beschik je over een enkel tandwiel, achteraan heb je er 12 ter beschikking op je cassette, gaande van een 10-tands tot een 51-tands exemplaar. Aan schakelmogelijkheden geen gebrek dus. En ook de krachtige remprestaties zullen je meteen opvallen. Zowel voor- als achteraan zit een remschijf van 180 mm diameter. Hier geldt: hoe groter de diameter van zo’n schijf, hoe minder snel ze heet wordt bij het remmen en hoe beter dus de remprestaties van de schijfremmen.

Wil je onbegrensd mountainbikeplezier beleven aan boord van deze topfiets? Dat kan voor 4199 euro. Hier is deze fiets beschikbaar:

BH Ultimate RC 7.5

Racen tot je erbij neervalt: daarvoor is deze BH Ultimate RC 7.5 ontworpen. De hardtail mountainbike van het Spaanse BH heeft een carbon frame en dus is de fiets een stuk lichter dan aluminium exemplaren. Dat voel je al vanaf de eerste meters: deze mountainbike accelereert als door een wesp gestoken, heeft een lichte loop op slecht bollende stroken en maakt het je ook bergop niet lastiger dan het al is. Echt een fiets voor de ervaren mountainbiker die geregeld het bos of het veld induikt en dus net dat tikkeltje meer verwacht van zijn of haar fiets.

De afmontage is – niet verwonderlijk – Shimano. De XT-achterderailleur zorgt ervoor dat je feilloos schakelt tussen de 12 versnellingen. Hij wordt gecombineerd met de meer budgetvriendelijke Deore-shifters, -cassette en -ketting. Voor de 29 inch wielen kan je rekenen op de merkeigen BH SL Tubeless-exemplaren met een velghoogte van 25 mm. De verende voorvork met een veerweg van 100 mm is dan weer van Fox. Ondanks het ontbreken van een achterdemper, is er genoeg comfort aan boord van deze fiets. Daar zorgt de BH Lite carbon zadelpen voor.

De geometrie van deze BH hardtail is progressief. Dat betekent dat de mountainbike een langere bovenbuis en een vlakkere balhoofdhoek heeft. Dat wordt gecombineerd met een korte stuurpen, waardoor de fiets toch vinnig stuurt in het bochtenwerk. Dit terwijl hij toch een stuk stabieler en dus makkelijker te controleren is. De korte liggende achtervork heeft dan weer tot gevolg dat je snel accelereert wanneer dat nodig is.

Qua prijs-kwaliteit is deze BH Ultimate RC 7.5 haast niet te kloppen. Voor 2199 euro haal je een carbon mountainbike in huis. Ontdek hier de beschikbaarheden:

Waarop letten als je een mountainbike koopt?

Wielen van 29 inch, hydraulische schijfremmen, een hardtail of 'fully'... Klinken al die vrij technische termen jou toch wat als Chinees in de oren? Geen zorgen: hier leggen we jou haarfijn uit waarop je kan letten wanneer je een mountainbike koopt!

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst