Zalig fietsen langs onze 3-rivierenroute

Onze Puur fietsplezier-route vertrekt aan de nieuwe Bike Republic-winkel in Grimbergen. In no time zit je in een stukje pittoreske natuur. Relaxed fietsend langs de Zenne, Rupel, Dijle en het Zeekanaal ontdek je een paar van de mooiste plekjes van Vlaams-Brabant en Antwerpen. 

Ooit stond de Zenne bekend als een van de meest vervuilde rivieren van het land. Maar die tijd is lang voorbij. De rivier kreeg een grote schoonmaakbeurt, en is nu een iconisch fietsdecor vol flora en fauna.

Het fiets- en het jaagpad langs de rivier levert bij momenten heel idyllische postkaartplaatjes op, als de zon weerspiegelt in het water en je voorbij het kerkje van Eppegem rijdt. Wie stopt hier niet voor een foto? 

Bike Republic

© Eppegem - Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

Wijk in Hombeek even van de route af, en op tien minuten sta je in het Bourgondische Mechelen met een pak bezienswaardigheden zoals het gerestaureerde Hof van Busleyden, een renaissancepaleis dat je op een interactieve manier terugflitst naar de bloeiende stad in de 16de eeuw.

Hét beeld van de dag is natuurlijk dat van het ‘Drierivierenpunt’.  De iconische blauwe fietsersbruggen in Rumst voeren je eerst over de Dijle en daarna over de Nete, de twee rivieren die samen verder stromen als de Rupel.

Tijd voor een selfie? 

Bike Republic

© David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen

Ook de Rupel is een rivier die gemáákt is voor fietsers. Ver weg van alle verkeer peddel je tussen water en heerlijke stukjes langs het jaagpad het groene Boom binnen.

De voormalige streek van de steenbakkerijen heeft nu een hoog chill-gehalte, zeker op de Kaai waar het heerlijk mensjes kijken is in de zomer.

Maar elke rechtgeaarde fietsfanaat stopt vooraf natuurlijk even aan De Velodroom in Provinciaal Domein De Schorre.  Het is véél meer dan een wielermuseum met meer dan 1.500 wielertruien en 40 fietsen. Je maakt immer ook kennis met de Boomse familie Apostel-Mampaey, die ‘velodrooms’ of wielerpistes bouwde in heel Europa.

Daarna is het tijd voor een drankje in het typische wielercafé De Musette, om weer op krachten komen voor de terugtocht! 

Bike Republic

© Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

Nog zin om je onder te dompelen in een flinke portie natuur? Nadat je in Schelle met het veer de Rupel bent overgestoken, beland je in Wintam. Vandaar zoef je naast het Zeekanaal naar het schippersgehucht Klein-Willebroek. Bekijk de bootjes en de terrasjes, en je begrijpt meteen waarom ze het hier ‘het Willebroekse Friesland’ noemen.

Ook op de terugweg laten we je nog even proeven van het watergevoel. De roeibaan in Hazewinkel bezorgt je bijna op elk moment een vakantiegevoel.

Vlakbij ligt het natuurreservaat Blaasveldbroek. Een heerlijk domein met bossen en vennen waar je tientallen watervogels maar ook bevers spot, en dat je makkelijk op de fiets doorkruist. 

Bike Republic

© Blaasveldbroek Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst