Trappen op de taalgrens

Ten zuiden van Tienen in Vlaams-Brabant begint Waals Haspengouw en ligt een mooi stukje fietsgebied dat voor de meesten onder ons niet zo bekend is. Deze wat langere route van zo’n 70 km toont dat je onderweg flink wat ontdekkingen kunt doen, van een Gallo-Romeins museum tot vierkantshoeves en natuurgebieden. 

  • Afstand: 69,8 km 

  • Hoogtemeters: 414 m

  • Op basis van fietsknooppunten
  • 2% onverhard: toegankelijk met elk type fiets

Tienen? Is dat niet die stad van de suiker?

Ja, maar ook van véél meer dan enkel suikerklontjes. Je merkt het als je van start gaat aan fietsknooppunt 24 op de Grote Markt. De meeste bezienswaardigheden liggen van hieruit op een steenworp, zoals het charmante wandelpark rond de ruïne van de Begijnhofkerk, het Stadhuis en de historische huizen op de Wolmarkt. Dé absolute aanrader is Museum Het Toreke, dat huist in de voormalige stadsgevangenis.

In dit weinig bekende museum bewonder je de vondsten en resultaten van de grootste archeologische site van de Benelux: de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld in Tienen. Je ziet er onder meer de expo ‘Doodgewoon’, die de magische wereld van de godenwereld en dodenrituelen in de Romeinse tijd belicht. Blikvanger is een levensgrote reconstructie van de grafkamer van het tumulusgraf die in Grijpen gevonden is.  

Bike Republic

© Tienen, Grote markt Lander Loeckx

In Wange rij je de streek van de vierkanthoeves in die je her en der op je route tegenkomt. Dat zijn eeuwenoude traditionele hoeves in vierkantvorm, waarin tegenwoordig ook vaak restaurants huizen of B&B’s zoals het groepsverblijf Kasteelhoeve Wange. Net voor je de stad Landen bereikt, fiets je tussen knooppunt 86 en 53 naast het natuurgebied De Beemden.

Een prachtig natuurdomein van 6,5 hectare in de vallei van de Molenbeek en de Zeyp. In de jaren ’60 werden er zeven vijvers uitgegraven voor de lokale vissers, en nu vormen ze een schitterende biotoop voor planten en dieren zoals blauwe reigers en ijsvogels. Een wandeling voert je doorheen dit prachtig stukje natuur, en bij een verbreed stuk van de Molenbeek vinden kinderen ook een fantastische waterspeeltuin met sluizen, een apenbrug en een steltenpad.

Bike Republic

© De Beemden Landen, Lander Loeckx

Vanuit Landen kun je via Walsbets direct naar Hannut via de RAVeL, het fietsnetwerk van zo’n 1.350 kilometer voormalige spoorlijnen en jaagpaden die de rustigste plekjes in heel Wallonië doorkruisen. Uiteraard moesten de treinen bij voorkeur hun traject zonder al te veel obstakels overwinnen, en dus zijn er nauwelijks hoogteverschillen. Maar wij tronen je op deze route nog een stuk oostelijker mee, richting het dorpje Gingelom. Dat vormt namelijk een deel de fruitstreek van Haspengouw, de streek rond Sint-Truiden en omstreken. Een decor dat je als fietser absoluut niet wil missen! 

Meteen beland je tussen de bloemenpracht van rijen en rijen laagstammige appel- en perenbomen en de pittoreske glooiende velden van Haspengouw. Blauwe lucht, stralende zon, bloesems en fluitende vogeltjes: dit is Limburg op z’n best. Ook deze streek heeft een rijk Gallo-Romeins verleden, en dat zie je aan de grafheuvels of Tumuli die zijn teruggevonden in Montenaken, Vorsen, Kortijs en Niel. Voor je de grens met het Waals Gewest oversteekt wacht tussen knooppunten 511 en 192 in Montenaken nog Sportcafé De Winning, met een leuk terras op de binnenkoer van een authentieke Haspengouwse vierkantshoeve. Santé! 

Bike Republic

© Gingelom, Lieven Lenaerts, Visit Limburg

Stop in Heylissem zeker nog even bij het Château de Hélécine, een 18de-eeuws neo-klassiek kasteel omgeven door een indrukwekkend park. Dat park van 40 hectare is vrij toegankelijk en telt 4 vijvers waarond het heerlijk flaneren is. Bij de barbecues rusten de damherten uit onder de bomen, en op het einde vind je een grote speeltuin en een 19-holes minigolfbaan. Er is ook een Pop-upbar, die een leuk terras heeft met uitzicht op de vijvers. Ideaal misschien om af te spreken met dat deel van het thuisfront dat vandaag niet in het zadel stapte?

Bike Republic

© Le Château d'Hélécine - Fédération et Maison du Tourisme du Brabant Wallon

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic exclusieve routes waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst