Zomerse Transplantoux-route in de Ardennen

Een extra fietstip voor een sportieve zomerdag: dat is deze route van 88 km in de Ardennen die we speciaal bedachten voor onze partners van Transplantoux. Deze vzw wil mensen na een orgaantransplantatie aan het bewegen zetten én in beweging houden. Een doel waar Bike Republic zich als fietsexpert volop achter kan scharen! 

  • Afstand: 88,6 km   

  • Hoogtemeters: 1360 m 

  • Op basis van fietsknooppunten
  • 2% onverhard: toegankelijk met elk type fiets 

Beweging en een gezonde levensstijl zijn voor mensen na een orgaantransplantatie van extra groot belang. In september 2022 bedwingen Transplantoux-leden in groep de Mont Ventoux tijdens het jaarlijkse Transplantoux-event. Als ideale ‘laatste trainingsrit’ stippelden we deze binnenlandse tocht uit met flink wat hoogtemeters (1.400) en wat langere klimmetjes. Maar uiteraard is dit een traject geschikt voor élke sportfietser met een goeie conditie! Kijk al even je ogen uit in het charmante Durbuy en maak je zintuigen wakker bij de start aan fietsknooppunt 7.

Even later beland je meteen in het diepe groen van de Ardennen. Als je richting Hotton rijdt merk je meteen hoe het met je benen is gesteld. Het Ardense dorpje heeft een attractie van topformaat: de grotten. Toen ze in 1958 werden ontdekt, duurde het niet lang of ze kregen de toepasselijke naam ‘Grotten van 1.0001 Nacht’ omwille van de prachtige druipsteenformaties. Tijdens een bezoek daal je 65 meter onder de grond af, en ontdek je zelfs een onderaardse rivier!

Bike Republic

©  Visit Wallonia - Gaetan Rochez - Grotte de Hotton

Als je La Roche-en-Ardenne binnentrapt, kom je meteen helemaal in vakantiesfeer. Daar zit de rustgevende Ourthe natuurlijk voor veel tussen. De rivier maakt van ‘de Parel van de Ardennen’ een vakantieoord met zuiderse allures. Geniet van de kajakkers op de water, en de terrassen die vol zitten met motorrijders en fietsers. En natuurlijk van het uitzicht op  het imposante kasteel van La Roche, gebouwd tussen de 11de en de 14de eeuw en helemaal opgetrokken uit leisteen. Vanaf de omwalling heb je een prachtig panorama over het stadje en de rivier. Na al deze lieflijkheid komt er een stevige kuitenbijter aan. Het absolute zwaartepunt van deze rit is namelijk de Col de Haussire (498 meter). Volgens Cotacol, een soort wielerencyclopedie met 1.000 Belgische hellingen, is dit de lastigste helling van het land. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 7% over 4 kilometer zullen ook je benen je dit zeker duidelijk maken. 

© Visit Wallonia - Bruno D'Alimonte-Wéris - Megaliths

Op de terugweg richting Durbuy trakteren je we nog op één van de Mooiste Dorpjes van Wallonië: Wéris. Het dorpje ligt aan de rand van de Fagne-Famenne, tussen de uitgestrekte weilanden en de velden. Ook het dorp zelf oogt als een postkaartplaatje. Tussen stenen huizen en boerderijen ligt de geklasseerde Romaanse Sint-Walburgiskerk te glinsteren in de zon. Helemaal uniek zijn de op rij geplaatste megalieten. Deze dolmens en menhirs van puddingsteen dateren van 3.000 jaar voor Christus, en bevatten ook mysterieuze legendestenen zoals de Pierre Haina of het Duivelsbed. In het museum Maison des Mégalithes verneem je er alles over!

Bike Republic

© uitkijktoren De Klot - Toerisme Wuustwezel

Geen mooier eindpunt voor deze uitdagende tocht dan het iconische Durbuy, het toeristenstadje dat een extreme makeover kreeg van Marc Coucke. De oorspronkelijke huizen in Ardense natuursteen zijn in hun authentieke staat hersteld, de kasseistraatjes bieden plaats aan leuke brasseries, boetiekjes en brocanterieën. Op een zomerse dag oogt het ‘kleinste stadje van België’ door de drukte langs de Ourthe zelfs een beetje als de Provence. Met het toeristentreintje rij je naar het hoogste punt van de streek, waar een panorama wacht. En dan is er nog Adventure Valley, het grootste avonturenpark van ons land, met adrenaline-activiteiten als een klimmuur, een speleogrot, een hoogteparcours, een bikepark en een Via Ferrata. Al genoeg adrenaline gehad voor vandaag? Dan is het eindelijk tijd voor een frisse pint op een zomers terrasje! 

Bike Republic

© Durbuy Ardennen - Allwrite

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst