Deze idyllische fietstocht van 41 kilometer lang laat je kennismaken met ons mijnverleden en voert je langs de panoramische hoogtepunten van het enige Nationaal Park van ons land, met bijna 6.000 hectare aaneengesloten natuur.

Voormalig treinstation van Asch gelegen aan het Kolenspoor

© Visit Limburg

We springen in het zadel aan het voormalige treinstationnetje van Asch (‘As’). De naam zegt alles. Nu is het stationsgebouw weliswaar keurig gerestaureerd en huist er een gezellige taverne met het perron als terras, maar eigenlijk is dit een prachtig stukje erfgoed!

Langs dit voormalige ‘Kolenspoor’ of spoorlijn 21B vertrokken vanuit station As de mijnwerkers naar de mijnen van Waterschei, Winterslag en Eisden. Met de sluiting van de mijnen in 1988 verdween ook het treinverkeer en nadien werd dit een groen wandel- en fietspad.

De uitkijktoren aan het station is opgetrokken in de vorm van een boortoren die de eerste Limburgse steenkoolontginning in As in 1901 door André Dumont symboliseert. Hij is 32 meter of 132 trappen hoog, vormt nu de toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen en is goed voor je eerste panorama van de dag!

Fluisterbootje op het water van de Oude Maas

© Visit Limburg

Terwijl je richting Dilsen-Stokkem fietst ontdek je een andere kant van Limburg: de Maasvallei, een walhalla voor fietsliefhebbers dat langs uitgestrekte landschappen door enkele charmante dorpjes en ongerepte natuur voert.

Het Maascentrum De Wissen vertelt je niet alleen over de belangrijkste rivier in de streek, je kunt er stoppen voor een bijzondere break. Met een fluisterboot ga je het water van de Oude Maas op en leg je aan in het unieke natuurgebied Kerkeweerd. Daar geniet je op de uitkijktoren van een spectaculair uitzicht op het RivierPark Maasvallei.

Zalig!

Nationaal natuurpark Connecterra in Limmburg

© Visit Limburg

Nog zin in een paar oogstrelende panorama’s? In de buurt van shopping center Maasmechelen Village word je op je wenken bediend. Bij de dijk van de Zuid-Willemsvaart ligt het Kruinenpad, dat recht tussen de boomtoppen doorloopt als een echte luchtbrug in het mijnverzakkingsgebied. 181 meter in de wolken streel je al je zintuigen tussen fladderende vogels en zoemende insecten.

En daarna is er Connectera, een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied rond de voormalige mijnterrils van Eisden is nu een natuurgebied dat grossiert in vergezichten. 25 jaar geleden draaide de steenkoolmijn nog op volle toeren, nu is de natuur er in volle ontwikkeling en leiden wandelpaden naar de groene terrils vanwaar je een schitterend uitzicht heb op grote waterpartijen en ook de schachtbok kunt beklimmen. Selfie time!  

TIP VOOR DEZE ZOMER: Je kunt er in Connectera niet naast kijken: de Ecotron Hasselt University, 13 high-tech ecosyteemkamers waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst worden. Zo kunnen wetenschappers de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit onderzoeken. Fiets je in groep, dan kun je een rondleiding achter de schermen mét een Ranger boeken.

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met alle knooppuntnummers) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons tijdens jouw uitstap weten wat je van deze fietstocht vindt door ons te taggen met #bikesandbelgium .

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst