Ronse, dat kennen we allemaal van de hellingen in de Ronde van Vlaanderen. Maar het voormalige textielparadijs heeft véél meer te bieden. De 40 km lange Hermesroute laat je - op een e-bike als het nodig is - fors klimmend en zalig dalend de hoogtepunten zien die als een gordel rond de taalgrensstad liggen. Een aanrader! 

De Passage

© De Passage - Toerisme Oost-Vlaanderen

Nijdige kuitenbijtertjes: die wachten je hier af en toe op dit traject, en deze route is dus absoluut iets voor geoefende beentjes als je ze met een gewone fiets te lijf wil gaan. 

Ooit al van de Fiertelommegang gehoord, op de eerste zondag na Pinksteren? Da's de middeleeuwse bedevaartstocht die Ronsenaren al sinds 1089 jaarlijks ondernemen voor hun patroonheilige. Tijdens de voettocht dragen ze het schrijn van de heilige Hermes in een cirkel rond de stad, om zo iedereen binnen die cirkel tegen geestesziekte te beschermen. De Hermes-fietsroute volgt een iets groter traject, en je krijgt er nog een pak bezienswaardigheden bovenop. 

Start zeker met een bezoek aan de niet te missen Sint-Hermesbasiliek met het beeld van Sint-Hermes die de duivel in bedwang houdt, en de bijzondere sfeervolle Romaans-gotische crypte. En merk dan hoe hip het voormalige industriestadje is geworden, onder meer door een bezoekje aan foodmarket De Passage. In het centrum herinneren nog veel oogstrelende artdeco-villa's aan de glorietijd van toen. 

Geuzentoren in het Muziekbos

© Geuzentoren - Toerisme Oost-Vlaanderen

Tijd voor een klimmertje! Het gehucht Louise-Marie is de glooiende toegangspoort tot het prachtige Muziekbos, gelegen op 140 meter boven de zeespiegel. Een fantastische groene oase van zo'n 110 hectare groot, waarin in het voorjaar een tapijt van wilde boshyacinten onder de beukenbomen verschijnt. 

Je kunt er heerlijk wandelen en even naar de Geuzentoren lopen, bijnaam 'De Verrekijker'. Vanop deze 11 meter hoge toren keek de schrijver Omer Wattez neer op het heuvelachtige landschap en zou hij hebben geroepen 'Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!'. Precies zo kreeg deze heuvelende streek haar naam. 

Hou je vingers daarna aan de remmen tijdens de afdaling van de steil aflopende Kanarieberg, bekend uit zoveel wielerwedstrijden. 

Hotond

© Uitzicht Hotond - Toerisme Oost-Vlaanderen

Nadat je enkele Waalse dorpjes bent gepasseerd en misschien naast de route een kijkje bent gaan nemen bij het monument van Ronde-stichter Karel Van Wijnendaele of bij de legendarische Paterberg, is het tijd voor de hoogste heuven van Oost-Vlaanderen.

De Hotond is met zijn 150 meter de kampioen, en op het uitzichtpunt boven op de voormalige molen liggen de Vlaamse Ardennen als een postkaartje voor je uitgespreid. Vanaf de lente bekom je op het terras met een drankje van je inspanning, voor wie een paar dagen wil blijven hangen is er het Sporthotel

TIP:

Nog zin in een museum?

Het Must of Museum voor Textiel in onthaalcentrum De Hoge Mote bezoek je met een gids en vertelt aan de hand van nog werkende weefgetouwen over hoe Ronse de tweede textielstad van België werd, met op het hoogtepunt maar liefst 535 textielfabriekjes. 

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met concrete routebegeleiding) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons weten wat je van deze route vond.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst