De Polderrandroute is een nieuwe, 47 km lange fietstocht die je door de groene omgeving van de West-Vlaamse polders voert. Ideaal voor wie de kust wil mijden, en al trappend wil genieten van een zee van rust, uitgestrekte vergezichten én de meesterwerken van Constant Permeke. 

Oostmolensite in Gistel

© Westtoer

In de sfeer van de Tour belanden vóór je zelf op de fiets kruipt? Je doet het op de Oostmolensite in Gistel, het startpunt van deze tocht door de polders. De prachtig gerestaureerde graan- en olieslagmolen huisvest ook het wielermuseum De Gistelse Flandriens.

Daar maak je kennis met de wielerprestaties van de wat vergeten tourwinnaar Sylveer Maes (winnaar in 1936 en 1939!) en natuurlijk ook met de 'Leeuw van Vlaanderen' Johan Museeuw die vlak in de buurt woont. En als je dán nog geen zin hebt om zelf eens goed gas te geven, dan weten we het niet meer! 

Natuurreservaat Hoge Dijken polders

© Westtoer

Langs de idyllische Moerdijkvaart en het sluizencomplex van Passendale rij je verder richting het natuurgebied Hoge Dijken. In deze oude binnenduinen werd in de jaren '70 zand afgegraven voor de aanleg van de E40-autosnelweg.

De enorme waterplas die overbleef is nu een uitgestrekt natuurreservaat van 52 hectare. Je kunt er even stoppen om de benen te strekken en vanuit de vele vogelobservatiehutten honderden en honderden eenden en andere broedvogels te observeren.

De Vier Winden van Constant Permeke

© Westtoer

Er is niet veel verbeelding nodig om te begrijpen waarom schilder en beeldhouwer Constant Permeke uitgerekend in deze landelijke streek zijn schilders- en beeldhouwersatelier had. Zijn modernistische huis 'De Vier Winden' in Jabbeke is nu een museum en een grote must, want je kunt er een groot aantal van zijn werken bewonderen. Het wondermooie huis heeft een geweldige museumtuin, die naadloos aansluit op de omliggende polders. 

© Westtoer

Nog zin in een overweldigende portie natuur? Dan moet je zeker stoppen bij de natuur- en erfgoedsite Vloethemveld. Ooit was het een krijsgevangenkamp van de Britten, nadien een militair domein. 

Nu overheersen in Vloethemveld 330 hectare stilte en rust. Vanuit de Heidetoren heb je een mooi uitzicht over het natuurgebied. Op het voormalige munitiedepot kom je enkel met de gids en het bos met speelzone is wel vrij toegankelijk. 

TIP VOOR DEZE ZOMER: Het Permekemuseum

Het is gelegen in Jabbeke en is deze zomer enkel op reservatie te bezoeken. Je ziet er 80 schilderijen en bijna al het beeldhouwwerk van de kunstenaar, en dat in het unieke decor van zijn eigen atelier. De museumtuin is gratis toegankelijk. 

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst