Over een oude spoorweg in de Ardennen

Wist je dat je niet per se een klimmer hoeft te zijn om leuk te fietsen in de Ardennen? Via de voormalige spoorlijnen in het RAVeL-netwerk ontdek je rustige plekjes zonder dat je al te veel hoogteverschillen hoeft te overwinnen. Deze route van 21,5 kilometer voert je langs Ligne 150 via de meanderde Lesse van Houyet naar Rochefort. 

Het RAVeL-netwerk is een fantastisch amalgaam van zo’n 1.350 kilometer voormalige spoorlijnen en jaagpaden die de rustigste plekjes in heel Wallonië doorkruisen. Uiteraard moesten die treinen bij voorkeur hun traject zonder al te veel obstakels overwinnen, en dus zijn er nauwelijks hoogteverschillen. Je springt in het zadel in Houyet, bekend van het kajakken, en volgt dan de geasfalteerde RAVeL Ligne 150 door de ongerepte landschappen richting Rochefort.

Tussen 1880 en 1959 reed hier een passagierstrein, het goederenvervoer bleef bestaan tot 1979. Maar daar merk je vandaag écht niets van, want je fietst voor het grootste stuk door groen en weg van alle gemotoriseerd verkeer. Ook de 400 meter lange fietstunnel door de rotsen is een belevenis! 

De ‘blauwe draad’ tijdens je fietstocht vandaag is de Lesse, de meanderende rivier die je af en toe zelfs oversteekt. Kansen genoeg dus om te stoppen en te chillen aan een van de vele rustzones aan het water, of om te picknicken en even lekker te luieren. Geniet ook van de natuurgeluiden in het grote Woud van Ciergnon, dat je een stukje doorrijdt via de geasfalteerde Chemin de la Collyre.

Je hebt ook uitzicht op het kasteel van Ciergnon, het buitenverblijf van de koninklijke familie dat uitkijkt op de Lesse. Niet te bezoeken tenzij je koninklijke connecties hebt, wel een leuke selfiespot

Bike Republic

© Lesse - Visit Wallonia

Uiteindelijk beland je in het gezellige Rochefort, waar een van de vele terrassen je gegarandeerd verleidt met het lokale trappistenbier uit de abdij of een ander koel drankje. Maar ook de grot van Lorette-Rochefort, het kleine zusje van de grotten van Han, mag je niet missen. Je daalt zestig meter af in een fascinerende onderaardse wereld, en kijkt je ogen onder meer uit op de Sabbatzaal met een plafond van 30 meter.

Aan het station van Rochefort-Jemelle kun je op de trein naar Houyet of naar huis stappen. Maar waarom zou je niet gewoon rechtsomkeer maken om nog eens te genieten van het geweldige traject? 

Bike Republic

© Grot Lorette - D. Closon - Visit Wallonia

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst