De desolate Westhoek is een paradijs voor mountainbikers. Deze lusvormige MTB-route van 33,9 kilometer in Poperinge en Heuvelland biedt je de kans om een brok natuur en wat modder af te wisselen met de sfeer van een stad, terwijl je af en toe balanceert op de grens met Frankrijk. 

Mountainbiken in Poperinge en het Heuvelland

© Westtoer

Enkele pittige klimmetjes, het traject voor 36% offroad en het landschap uitgestrekt en verlaten: dat staat je te wachten tijdens deze MTB-tour voor gepassioneerde fietsers die je geregeld over en weer de Franse grens laten trappen. 

Na de start aan zwembad 'De Kouter' in Poperinge volg je eerst een singletrack en dan een oude spoorwegbedding waarlangs in de Eerste Wereldoorlog het transport van gewonde soldaten gebeurde. Nadien fiets je in de modder van het Helleketelbos en wacht een weids uitzicht op de Catsberg in Godewaersvelde in Frans-Vlaanderen. Helemaal op de top ligt de trappistenabdij Abbaye du Mont des Cats. Met kaas én een eigen bier, al wordt dat laatste wél gebrouwen in Chimay. 

Westouter

© Westouter - Westtoer

Het is een constante tijdens de afwisselende MTB-route: de 'Schreve' of de grens met Frankrijk die voortdurend in je blikveld ligt. Je hebt weinig verbeelding nodig om je voor te stellen dat deze breed uitlopende streek vroeger een ideale smokkelroute was waar veel geld werd verdiend.

Tweehonderd jaar lang - tot 1 januari 1993 - moest wie de grens overstak tussen Frankrijk en België op alle goederen accijnzen betalen. Maar de 'Blauwers' of smokkelaars doorkruisten op hun zwaarbeladen fiets de modderigste paadjes van de streek om te ontsnappen aan de taksen van de 'Kommiezen' of de douaniers natuurlijk!

Eens je richting het het met wijngaarden getooide Westouter rijdt zit je halfweg, en ben je weer helemaal op Vlaamse grond. In de verte strekt zich een skyline van heuvels uit, zoals de Rode en de Zwarte berg. 

Toeristentoren in Herentals

© Talbot House - Westtoer

Het laatste stuk van deze route voert door de hoppevelden, dé trots van Poperinge. Als je weer terugkeert in de stad heb je de kans om nog highlights, zoals een van de talrijke herdenkingsplaatsen van de Groote Oorlog. Met de gratis app Poperinge 14-18 vind je roues om per fiets, per auto of te voet deze locatie te bezoeken. (via de Appstore of Google Play). 

Of neem een kijkje in Talbot House, een intiem pareltje tussen de oorlogsgedenkplekken. In deze authentieke club van het Britse leger konden soldaten na een dag aan het front wat rust en vertier vinden, en je proeft er nog altijd iets van de sfeer toen. 

TIP:

Nog zin in een wandeling nadien?

De Dode IJzer-wandelroute (7,8 km) in het valkbij gelegen Haringe-Roesbrugge leidt je pal naast de IJzer nagenoeg verkeersvrij door het landschap van de Westhoek. Ooit was dit een drukke handelsroute, nu is het een kanjer van een natuurgebied met reigers, futen, ganzen en eenden. Prachtig in de winter! 

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met concrete routebegeleiding) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons weten wat je van deze route vond.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst