De Kempen vormen een gedroomde locatie voor wie op een mountainbike of een gravelbike lekker door de bossen wil crossen. Deze lusvormige route tussen Herentals en Kasterlee telt 42 kilometer en voert je langs de landduinen van de Kempense Heuvelrug.

Mountainbiken door de bossen in de Kempen

© Mie De Backer - Toerisme provincie Antwerpen

Zin in een feestje voor je benen maar ook voor je ogen? Dan is deze combinatie van de blauwe-groene-rode MTB-lussen geknipt voor jou. Het traject is voor het allergrootste stuk onverhard en je krijgt een totale stijging van 212 meter te verwerken, zodat dit parcours niet echt moeilijk is maar toch wel uitdagend blijft.

Na de start aan het Sport Vlaanderen-centrum Netepark in Herentals wachten je ondermeer enkele klimmetjes en afdalingen langs korte en steile heuvelrugjes. 

Zwart Water in de Witte Bergen

© Mie De Backer - Toerisme provincie Antwerpen

Wie van ongerepte vergezichten houdt, komt zeker aan zijn trekken op de MTB-route die je volop laat kennismaken met de Kempense natuur.

In het gebied van de Witte Bergen, op de grens van Herentals en Lichtaart proef je vanop het zadel van het Zwart Water. Dat is een geklasseerd natuurgebied, bevolkt door honderden eenden, futen en salamanders en met vogelkijkhutten om de rijke vogelpopulatie te spotten. Ook in de winter is er veel te zien!

Toeristentoren in Herentals

© Toerisme Herentals

Natuur blijft de rode draad nadat je de bossen van Lichtaart hebt verkend en arriveert aan de zuidrand van de Kempense Heuvelrug. Je fietst er omhoog en omlaag door glooiende holle wegen. Dat zijn erosiegeulen die zijn ontstaan als gevolg van de weerstand van de ijzerhoudende lagen tegen de kracht van het aflopende regenwater.

Na het provinciaal domein Hoge Mouw wacht er nog een trekker van formaat. Letterlijk dan. De toeristentoren ‘De Paepekelders’ is 24 meter hoog en ligt op het hoogste punt van Herentals, 40 meter boven de zeespiegel. Klim langs de 112 houten tredes omhoog en geniet van het uitzicht!

TIP:

Nog op zoek naar iets moeilijkers?

Rij dan het technisch parcours van 4,4 km op en rond de oude skiberg van Herentals. Oud-veldrijder Paul Herygers bedacht deze pittige route vol klimmetjes en afdalingen, die start aan de parking van de Vlaamse Wielerschool (Vorselaarsebaan 58).

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met concrete routebegeleiding) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons weten wat je van deze route vond.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst