Kuitenbijters aan de achterkant van de Vlaamse Ardennen

Aan heuvels geen gebrek tijdens deze Bike Republic-route, die vertrekt in der buurt van onze winkel in Oudenaarde. Geoefende fietsers en e-bikers leven zich gegarandeerd uit op dit pittig traject van bijna 65 km met flink wat hoogteverschillen. Maar het vlak over de taalgrens gelegen Pays des Collines is een supertip om te ontdekken! 

Ooit al van het Pays des Collines gehoord?

Elke fietser kent Oudenaarde, Mater en Horebeke als de prachtige setting voor de Ronde van Vlaanderen. Maar de kasseien en kuitenbijters verdwijnen natuurlijk niet als je de taalgrens overschrijdt. Eenmaal die grens over, doet alles gewoon een stukje exotischer aan. Het Pays des Collines is een streek vol couleur locale, waarbij je al fietsend de alleraardigste dorpjes met karakteristieke namen verkent. De Hoppeberg/La Houppe is een getuigenheuvel op de grens met de Vlaamse Ardennen. In Ellezelles kun je stoppen voor een drankje bij de brouwerij van het streekbier Quintine. Heel mooi fietsen is het ook richting Bois d’Hubermont, een van de hoogste punten van de streek waar je heel langzaam naartoe klimt. Je vraagt je af waarom je hier niet eerder bent geweest! 

Bike Republic

© Pays des Collines - Hilde Lenaerts - Visitwapi.be

Weer terug in Vlaanderen lees je andere namen op de cafés en winkels, maar je tochtje wordt er zeker niet minder pittig om. Smeer je kuiten in voor een klassiekertje van formaat: de Kanarieberg.

Slechts één kilometer lang en mét een ondergrond in asfalt, maar met klimpercentages tot boven de 10%. De uitdaging ziet ‘m in de staart, met de laatste 600 meter die almaar steiler worden, tot 12%. Als beloning wacht er het Muziekbos in het gehucht Louise-Marie in Ronse. Deze schitterende groene oase van 110 hectare groot ligt op 140 meter boven de zeespiegel, en precies door die hoogte noemde iemand deze heuvelende streek voor het eerst ‘de Vlaamse Ardennen’.

Het voormalige industriestadje Ronse vinden wij een van de meest onderschatte Vlaamse steden, want zowel de oogstrelende artdeco-villa’s in het centrum als het textielmuseum Must zijn euh… een must! 

Bike Republic

© Muziekbos - David Samyn - Toerisme Oost-Vlaanderen

Weer terug in Oudenaarde is je uitstap nog niet gedaan. Integendeel! 

Zet je fiets aan de kant en geniet van al het moois dat deze historische stad te bieden heeft, zoals het uitgestrekte marktplein. In het MOU-museum maak je op een interactieve manier een tijdreis door Ronse. Van de middeleeuwen tot vandaag, van zilverwerk tot topmodel Cesar Casier.

De locatie? Een van de mooiste stadhuizen van België, met de Lakenhalle die verwijst naar het textielverleden. Elke wielerliefhebber moet natuurlijk ook langslopen in het Centrum Ronde van Vlaanderen, een belevingsmuseum met films en ludieke attracties dat helemaal draait rond ‘Vlaanderens mooiste’. 

Bike Republic

© Markt Oudenaarde - David Samyn - Toerisme Oost-Vlaanderen

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst