De bekendste veldrijder van ons land tekende op de flanken van de Balenberg in Baal een gratis 'speeltuin' voor mountainbikers uit, met een single track, een veldritparcours en zelfs een pumptracht voor de allerkleinsten. Terwijl je kroost zich verder uitleeft in het belevingscentrum of een natuurwandeling doet, kan je zelf de benen nemen voor een 23 km lange MTB-route door Tremelo en Begijnendijk. 

Cyclocross parcours Sven Nys in Baal

© Lander Loeckx - Cyclocrossparcours Sven Nys

Het Sven Nys Cycling Center in een 'belevingscentrum' en dat mag je letterlijk nemen. Het Hageland is een heuvelachtige streek, en daar laat de voormalige wereldkampioen je als fietser op alle mogelijke manieren mee kennismaken.

Op de Balenberg in Baal (Tremelo) kom je met je mountainbike of crossfiets gegarandeerd aan je trekken op het heuvelige veldritparcrous van de Grote Prijs Sven Nys. Maar je hebt ook andere keuzes. Zo kun je als geoefende mountainbiker testen hoe goed je technisch bent op een uitdagende single track. Voor freestyleres is er een bmx- en trailparcours met pumptrack, dirtline en rockgarden.

Cycling center

© Lander Loeckx - Cycling center

Leuk: de allerkleinsten kunnen zich uitleven op een speciale pumptrack voor de kids, voorzien van een resem bultjes en kombochten. Een leuke manier om het spannend te houden voor het jonge grut!

Opgewarmd? Rond het belevingscentrum vind je nog tal van natuurwandelingen voor de hele familie, zoals de Balenbergwandeling (11,5 km) en de Natuurwandeling (2,5 km).

Je kunt ook in het zadel blijven zitten en proeven van de MTB-route van 23 kilometer door het Hageland. De relaxte MTB-lus vertrekt aan het belevingscentrum, kent beperkte hoogteverschillen en voert je van Tremelo naar Begijnendijk, Betekom en zo weer terug naar Tremelo. 

MTB-route 23 kilometer

© Lander Loeckx - Dwars door het Hageland

Langs holle wegen gaat het eerst naar de Molenberg, waar de ruïne van de 700 jaar oude Molentoren wacht. Via veldwegen gaat het verder door de Demerbeemden, waar je de keuze hebt om het parcours uit te breiden met een omwegje langs de Aarschotse of Rotselaarse MTB-routes.

In Tremelo voeren kleine bospaadjes je door het Parkheidebos en langs de oevers van de Laak, dat is een zijrivier van de Demer. Via het natuurgebied Kalvenne gaat het tenslotte weer naar het Sven Nys Cycling Center.

Klaar voor nóg een wedstrijdje cyclocross?

TIP:

Nog zin in veel meer?

Vanaf het Sven Nys Cycling Center op de Balenberg vertrekken nog veel meer gravel en mountainbikeroutes. Voor de ervaren gravelrijders zijn er onder meer enkele zware gravelritten door Vlaams-Brabant, waarvoor een zeer goede conditie is vereist. Het ismogelijk dat je delen van de tour met je fiets moet lopen.

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met concrete routebegeleiding) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons weten wat je van deze route vond.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst