Grensfietsen in Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen, op een steenworp van Knokke, is een mooie en rustige streek, ver weg van de platgetreden fietspaden. Deze ontdekkingstocht trakteert je op enkele heerlijke fietsplekken in ’t midden van de natuur, en laat je ook enkele idyllische dorpjes ontdekken. 

  • Afstand: 56,8 km
  • Hoogtemeters: 83 meter
  • Op basis van fietsknooppunten
  • 12% onverhard: toegankelijk voor elk type fiets

Beginnen doen we in Knokke natuurlijk, niet alleen een paradijs voor wie graag gezien wil worden tussen sjiek volk maar ook voor wie van de natuur houdt. Fietsknooppunt 18 ligt vlak bij het Zwin Natuur Park, dat je voor of na je fietstocht zeker moet bezoeken. Door de Zwingeul stroomt twee keer per dag zeewater uit de Noordzee de Zwinvlakte binnen. Dat zorgt voor een bijzonder landschap met slikken en schorren, en dus veel zeldzame flora en fauna. Nergens anders vind je zoveel verschillende vogelsoorten, en daarom is dit een echte internationale luchthaven voor vogels. Een van de spectaculairste gasten is de ooievaar, die je van nabij kunt observeren. Je ontdekt het allemaal tijdens een wandeling door het reservaat, of een bezoekje aan de interactieve expo en het huttenparcours. Wist je dat je direct in de buurt ook het veel minder bekende natuurgebied Zwinbosjes vindt? Het natuurreservaat dat officieel ‘De Zwinduinen en -polders’ heet is 222 hectare groot, en een gemengd gebied met duinen, bossen en velden.  

Bike Republic

© JAN_D_HONDT

Retranchement: het is in Nederland zo’n Fransklinkende naam dat je je onwillekeurig afvraagt waar hij vandaan komt. Heel simpel: tijdens de Tachtigjarige Oorlog werden verdedigingswallen rond het dorp gebouwd die deel uitmaakten van de Staats-Spaanse Linies. Retranchement betekent verschansing, en staat voor de tweede wal waarachter soldaten en inwoners zich konden terugtrekken wanneer de eerste wal verloren was gegaan.

Nu heeft de natuur de restanten van die wallen volledig veroverd. De dijken, weiden, hagen en hoogstambomen vormen een van de mooiste natuurplekjes in de provincie Zeeland én een heerlijk fietsdecor. Ook het dorpje Retranchement is alleraardigst, met een molen en pittoreske huizen.

Heb je vandaag goeie benen, dan kun je deze route nog een stukje verlengen door via knooppunt 31 en 96 naar Sluis te fietsen. Daar kun je onder meer een kijkje nemen in Het Belfort. Niet alleen een interactief museum, want als je de 90 tredes beklimt heb je een schitterend uitzicht op de polders!

Bike Republic

© Retranchement Bezoek West Zeeuws Vlaanderen

Het prachtige fietskustpad met zicht op de Noordzee en de Westerschelde is puur genieten: de wind in je haren, de smaak van zeezout op je tong. Zo beland je in het natuurgebied-in-aanbouw Waterdunen. Door die unieke ligging bewonder je hier een fraai samenspel tussen  zee en land, eb en vloed en zilt en zoet. Een getijdenduiker laat eb en vloed binnendijks komen, waardoor nu een zilt natuurgebied ontstaat met zoutwaterminnende grassen en planten. Dat trekt bijzondere vogels aan zoals ooievaars, scholeksters en kluten. Er zijn nog geen fietspaden dwars door het gebied, maar de fietsroute rondom geeft je een goeie kijk op het natuurgebied.

Bike Republic

© Waterdunen Bezoek West Zeeuws Vlaanderen

Via Groede keer je terug richting België, hopelijk met een beetje rugwind! Dit charmant kunstenaarsdorpje pakt uit met ‘Het Vlaemsch Erfgoed’ in het pittoreske Slijkstraatje. Dat is een keten van kleine winkels en werkplaatsen, die een beeld geven van het ambachtelijk leven in dit landbouwdorp van honderd jaar geleden.

Tijd voor een opkikkertje?
Dan hou je in Nieuwvliet nog even halt bij Landgoed In de Morelleput op de Sint-Bavodijk. Een heerlijk adres met een prachtig tuinterras, waar je kunt smullen van een stuk huisgemaakte taart. En dan: zálig chillen in de zon!

Bike Republic

© Nieuwvliet Bezoek West Zeeuws Vlaanderen

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Product toegevoegd aan verlanglijst