Gezinsfietstocht in Averbode

Bossen, vennen, ijsjes en een speelbos: meer ingrediënten heb je niet nodig om een fietstocht aantrekkelijk te maken voor je kroost. Deze gezinsfietstocht balanceert op de grens van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Je wordt getrakteerd op een paar fantastische groene plekken, en een resem leuke stops voor onderweg. 

  • Afstand: 24,1 km
  • Hoogtemeters: 107 m
  • Op basis van fietsknooppunten
  • 6% onverhard: toegankelijk met elk type fiets

Onze gloednieuwe Bike Republic-fietswinkel in Laakdal ligt vlak bij knooppunt 20, het startpunt van deze niet te lange fietstocht. Laat je auto staan aan de winkel, en loop even binnen. Spring dan in het zadel en fiets rustig richting Veerle. Via het gehucht Veerle-Heide bereik je een van de meest iconische plekken van de streek: de Abdij van Averbode. 

Al van ver zie je de torenspits van de abdijkerk prachtig tussen het diepgroen van de bossen oprijzen. De abdij ligt op het kruispunt van drie provincies, en heeft een glorieus verleden want ze werd gesticht in 1134. Ook nu nog wonen hier een 30-tal monniken volgens de regels van Sint-Augustinus.

Wandel even het grote binnenplein met spiegelvijver op, of stop meteen voor een eerste drankje op het terras van abdijcafé Het Moment. Dat heeft zelfs een kleine huisbrouwerij waar in drie ketels bier wordt gebrouwen. Niet om op flessen te bottelen, maar dus enkel om exclusief hier te drinken. In de abdijwinkel vind je nog veel meer lekkers zoals kaas en brood.

Bike Republic

© Lander Loeckx

Averbode is meer dan geestelijke rust. De abdij wordt omringd door Averbode Bos & Heide, een kanjer van een heuvelachtig natuurgebied van Natuurpunt. De gigantische bosoppervlaktes behoorden vanaf de Belgische onafhankelijkheid eeuwenlang toe aan de adellijke familie de Merode. Maar twintig jaar geleden verkocht prins de Merode 1.500 hectare bos- en natuurgebied aan de overheid.

Je merkt dat het gebied jarenlang volledig afgesloten is geweest van de buitenwereld, want dit stukje natuur is een echte openbaring voor fietsers en wandelaars. 

Zin om even de benen te strekken?
De ‘signature wandeling’ is 12 km lang, en verrast je met on-Vlaams panorama’s zoals vennen, moerassen, landduinen, struwelen en stuifzanden. Je waant je door het landschap soms in Scandinavië! Het kappen van uitheemse boomsoorten zorgt bovendien voor een boost voor de biodiversiteit en voor de planten en dieren die je hier aantreft, met roofvogels zoals torenvalken en buizerds. Ook voor mountainbikers is het steile terrein een zaligheid!

Bike Republic

© Lander Loeckx

Nog zin in iets lekkers?
Stap dan voor je terug in het zadel springt aan de toegangspoort even de weg over naar de abdijdreef. Daar paraderen niet alleen fietsers, maar ook tientallen mensen met een ijshoorntje in de hand. Welkom in ‘De lekdreef’, bij locals een referentie. Sommige ijsventers zijn hier al meer dan 75 jaar present! Niet alleen in de zomer maar zelfs in het winterseizoen van oktober tot maart kun je hier een ijsje kopen aan een van de vele ijskarretjes.

Heb je nog tijd over, neem dan aan basisschool De Vlindertuin in de Boonstraat nog een kijkje in het gloednieuwe speelbos met een multimovezone met spelelementen en sportieve uitdagingen.  

Bike Republic

© Lekdreef - Lander Loeckx

Tijd voor nog wat meer ongerept groen en bijhorende rust!
Op weg naar Laakdal rij je in het kerkdorp Schoot (Tessenderlo) voorbij Gerhagen. Dat is een groot natuurgebied dat is uitgeroepen tot een heus stiltegebied, en dat bestaat uit verschillende natuurreservaten. Dé must is het Bosmuseum Gerhagen, waar je info krijgt over het gebied en de flora en fauna, en ook regelmatig een interessante expo kunt meepikken.

Tot 30 juni kun je er bijvoorbeeld  de pop-up expo ‘Wolven in Limburg’ bekijken. Vlakbij vind je de imposante, meer dan 18 meter hoge VVV-toren. Klim naar boven met de kids, en geniet van het prachtige uitzicht op het hele gebied!

Bike Republic

© Lander Loeckx

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst