Deze 47 kilometer lange fietstocht combineert het tamelijk onbekende maar bloedmooie Meetjesland met het iconische stadje Damme. De postkaartplaatjes volgen elkaar op, en daar zitten de vele pittoreske waterwegen voor iets tussen. Genieten!

Brug over het Schipdonkkanaal

© David Samyn - Toerisme Oost-Vlaanderen

Stal je auto op de parking van het Sint-Annazwembad in Maldegem, haal de fietsen van je rek en je bent vertrokken! Algauw word je in Donk verrast door alle troeven van het poëtische Meetjesland: eindeloze kaarsrechte bomenrijen, een weids en open landschap en vooral…veel water! Vanaf knooppunt 65 fiets je langs het iconische Schipdonkkanaal. Bijnaam: ‘de Stinker’, omdat indertijd de stinkende geur van het vlas afkomstig uit het Kortrijkse uit het Leiewater opsteeg.

Maar nu is het al idylle wat hier de klok slaat.  Parallel aan het kanaal ligt ‘de Blinker’ of het Leopoldkanaal, dat het water uit de polders van het Meetjesland wegvoert. Je waant je in een filmdecor!

De Damse Vaart

© Westtoer

In Damme lijkt het alsof je een sprookje binnenrijdt. Het plekje heeft niet alleen postkaartallures door het spiegelende water van de rustgevende Damse Vaart.

Je belandt er ook in een nostalgisch stukje Vlaanderen vol stilte en ruimte en een rist historische monumenten zoals kastelen en molens. Je verneemt meer over de geschiedenis van de stad in het Bezoekerscentrum Damme & de Zwinstreek, dat huist in een statige patriciërswoning.

Middelburg, Meetjesland van bovenaf

© Bas van Oort - Toerisme Oost-Vlaanderen

Voor wie dacht dat Middelburg in Nederland lag: er is ook het dorp Middelburg, de kleinste deelgemeente van Maldegem die tegen de Nederlandse grens aanschurkt en die zelfs ooit een heuse stad was.

Het oercharmante plekje trakteert je op een kerk, de restanten van een kasteel, een schandpaal uit 1775 en een eigen bezoekerscentrum over het unieke verleden van dit dorpje. Kwestie van tijdens je fietstocht alweer een echte ontdekking te doen!

TIP VOOR DEZE ZOMER: 

Het authentieke restaurant De Siphon in Damme heeft een unieke ligging, want het is omringd door zowel het Schipdonkkanaal, het Leopoldkanaal als de Damse Vaart. Een feeërieke poldersetting dus, waar onder meer dagverse paling als specialiteit op de kaart staat.

- Route getest en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst