Winter of niet, als fietser krijg je het in de provincie Limburg altijd warm. Zeker met deze 62 kilometer lange route langs het mijnerfgoed, die het mijnverleden combineert met mooie landschappen. 

Mijnterril in Beringen

© Levi Lenaerts - Avonturenberg op de Mijnterril

We stappen in het zadel bij be-MINE aan de vroegere mijn van Beringen. Waar ooit de kompels tientallen jaren steenkool uit de grond haalden, is nu een echt natuurgebied ontstaan met heuvels en bosjes. De vroegere terrils bieden enkele indrukwekkende uitzichtspunten met weidse vergezichten. 

Voor de kinderen is de Avonturenberg op de andere terril van be-MINE, waar de kids via reuzentrappen, een touwenparcours, klimconstructies en kruiptunnels de top bereiken. Wil je nog meer weten over hoe hard het werk in de Limburgse mijnen was, dan kun je terecht in het Mijnmuseum.

Kasteelbrouwerij Ter Dolen

© Jonathan Ramael - Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Al vlug merk je dat het hier al natuur is wat de klok slaat. De Vallei van de Zwarte Beek voert je richting Houthalen-Helchteren, waar het fietspad midden door de bos gaat.

Kasteelbrouwerij Ter Dolen dateert uit de 16de eeuw, en was ooit een refugehuis voor de abten van de Abdij van Sint-Truiden. Nu is het een moderne brouwerij, met een indrukwekkend assortiment erkende Belgische abdijbieren. Stop er eentje voor onderweg in je fietstas. 

Mijnterril Zolder

© Toerisme Heusden Zolder - Mijnterril Zolder

In 1992 sloot de mijn van Zolder. Een historische gebeurtenis, want het was meteen de allerlaatste mijn in de Benelux die de deuren sloot. Op de mijnsite De Schacht kregen de gebouwen een nieuwe bestemming, maar met de schachttoren en de Monnoyerschouw proef je nog iets van de indrukwekkende geschiedenis van 'het zwarte goud'

Waar ooit het kolenspoor liep, peddel je nu over een fietspad door het groen naar het kanaal. Via een lang stuk langs het water van het Albertkanaal fiets je terug richting Beringen.

- Route getipt en artikel uitgeschreven door toerismespecialist Johan Lambrechts.

Wil jij graag de complete route (met concrete routebegeleiding) ontvangen? Schrijf je hieronder in en laat ons weten wat je van deze route vond.

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst