Fietsen langs de drie Netes

Idyllische fietstaferelen aan het water? Je vindt ze volop aan de oevers van de Kleine Nete, de Grote Nete en de Nete in Lier. De Pallieterstad is een echte ontdekking voor wie van fotogenieke landschappen houdt. Welkom in Lierke Fietsplezierke! 

Kan het beter starten?

De Bike Republic-fietswinkel in het landelijke Sfinksfestivaldorp Boechout ligt pal op het fietsnetwerk, zodat je stante pede naar knooppunt 82 trapt. Vandaar bereik je snel de Kleine Nete in Lier, een van de iconische rivieren die het Pallieterstadje groot hebben gemaakt.

Tien minuten langs de slingerende rivier richting Albertkanaal, en je bent gegarandeerd helemaal Zen. Algauw bereik je het ‘Viersels Gebroekt’, een heerlijk stukje natuur met bloemrijke graslanden en moerassen.

Je komt trouwens veel Netes tegen op onze fietstocht! Lier ligt immers aan de samenvloeiing van de Grote Nete en de Kleine Nete. Schrijver Felix Timmermans beschreef het als de plek ‘waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen’.

Drie? Ja, want vanaf de stad stromen de beide riviertjes immers verder als de Nete of de Beneden-Nete, die richting Rupel vloeit.

Bike Republic

© Fietsen langs de Nete - David Samyn voor Fietsvakanties in Vlaanderen

Gestel heeft een van de mooiste dorpskernen van Vlaanderen. Het dorpje aan de Grote Nete was ooit het allerkleinste van de provincie en is een supercharmante ontdekking. Sinds 2017 is het dorp een officieel stiltegebied, en de weilanden en beemden aan de rivier liggen er bij alsof hier al eeuwen niets is veranderd.

Ook de rust en de stilte blijven nog even duren, want via de oevers van de Grote Nete rij je via Kessel terug naar Lier. Het landschap is supercharmant, en achter elke bocht van de rivier wacht een uitzicht dat alweer om een selfie vraagt.  

Bike Republic

© Fietsers in Gestel - Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

Lier is een relatief kleine stad, maar grossiert in historisch erfgoed. Rij zeker eens door het prachtige begijnhof, dat samen met het belfort uit 1369 op de prestigieuze lijst van het Unesco Werelderfgoed staat.

Neem ook een kijkje in het Zimmermuseum over Louis Zimmer, de man die zijn beroemde Jubelklok in 1930 ontwierp ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.

En als je de rivier nog niet moe bent, dan kun je gaan suppen door de binnenstad of met een oude palingschuit van de Koninklijke Moedige Bootvissers de meest pittoreske plekjes van de stad ontdekken.

Bike Republic

© Visit Lier

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst