Fietsen door de Kalmthoutse Heide

Het Grenspark Kalmthoutse Heide is een van de meest tot de verbeelding sprekende landschappen op de grens tussen België en Nederland. Maar deze fietstocht voert je niet alleen langs de ongerepte Kempense heide, maar ook langs de nostalgische hoogtepunten van Essen en Wuustwezel en enkele minder bekende stukken prachtnatuur. 

  • Afstand: 58,9 km 

  • Hoogtemeters: 146 m

  • Op basis van fietsknooppunten
  • 8% onverhard: toegankelijk met elk type fiets

Je springt in het zadel bij fietsknooppunt 15, aan de officiële toegangspoort ‘Hemelrijk’ bij VVV De Tasberg in Essen.

Even poolshoogte nemen in het nostalgische Karrenmuseum dat je terugflitst naar de Kempen van weleer, en je bent vertrokken voor een mooie tocht door wouden, velden en akkers.

Je fietst ook recht door het ongerepte natuurgebied de Wildertse Duintjes. De naam ‘duintjes’ komt van de zandverstuivingen die indertijd ontstonden toen de bossen werden gerooid. Nu maakt Natuur en Bos er opnieuw een inheems loofbos van, waar je verschillende wandelroutes kunt volgen en ook een informatief bosleerpad met meer dan 30 infoborden. 

Bike Republic

© Wildertse Duintjes VVV Toerisme Essen

Rij in Wildert bij fietsknooppunt 58 niet meteen rechtdoor naar KP 57, maar neem de afslag richting knooppunt 70. Dat levert je een mooie selfie op bij de Bakkersmolen. Het museumcomplex mét brasserie bestaat uit enkele stoommachines, een traditionele windmolen en een echte bakkerij met een bakkersoven gestookt met hout. Ze zien er allemaal nog net hetzelfde uit als rond de eeuwwisseling.

Vergis je niet: de pittoreske stellingmolen is een replica die dateert uit 1981. Maar hij functioneert prima, en elke zondag kun je hem in volle glorie in werking zien. Ook leuk is het stoommachinemuseum, met machines die allemaal afkomstig zijn uit industrieel erfgoed. Vanaf 15 april tot en met 15 oktober tuft hier elke zondag van 11 tot 17 uur ook een stoomtreintje, gestookt op hout!  

© Bakkersmolen Wildert Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

Wuustwezel:
het is zo’n naam waarvan iedereen al wel eens heeft gehoord, maar een dorp waar slechts weinigen al zijn geweest. Kijk dus even rond in het centrum van deze typische Kempense plattelandsgemeente en zoek dan een leuk terrasje uit. Maar rij voor je in het centrum bent aan knooppunt 07 eerst even naar De Maatjes.

Dit kleine rietmoeras met natte graslanden aan de Nederlandse grens zit tjokvol vogels, en die kun je onder meer spotten vanop de uitkijktoren De Klot die je een mooi panorama biedt op het oude turfgebied. Wist je trouwens dat hier tijdens de Eerste Wereldoorlog de Dodendraad stond, die Belgen moest verhinderen naar het neutrale Nederland te vluchten? 

Bike Republic

© uitkijktoren De Klot - Toerisme Wuustwezel

Het mooiste hebben we bewaard voor het laatst: het fietstraject dat je recht door de beroemde Kalmthoutse Heide voert. Je rijdt er door uitgestrekte vennen, imposante zandduinen en natuurlijk de imposante heide zelf. Niet ver van knooppunt 80 vind je bij het Stappersven uitkijktoren De Stapper, die je een magistraal uitzicht geeft op een van de grootste vennen in Vlaanderen. Nadien trap je zelfs nog een stuk de Nederlandse grens over. Dit heet niet voor niets ‘Grenspark’, remember?! 

Bike Republic

© Grenspark Kalmthoutse Heide -Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

In samenwerking met toerismejournalist Johan Lambrechts tipt Bike Republic elke zomerweek een exclusieve Bike Republic-route waarop je puur fietsplezier beleeft. 

Zoek je nog bijkomend advies?
Kom zeker even langs
Product toegevoegd aan verlanglijst